Напрежение. Вучич със смайваща закана

Какво поиска президентът на Сърбия от международната общност

Напрежение. Вучич със смайваща закана | StandartNews.com

Президентът на Сърбия Александър Вучич намекна, че правителството на Косово не иска да организира предсрочни избори в северната част на страната.

Вучич поиска от международната общност да окаже влияние върху косовските власти да освободят арестуваните сърби, тъй като, както той твърди, има няколко "значими доклада за тяхното малтретиране", като добави, че "би било трагично, ако нещо им се случи".

"Молбата ми към международната общност е да повлияе на освобождаването на сърбите, особено след като имаме информация, че те са малтретирани и че им е трудно да понасят условията, в които се намират. Би било трагично, ако нещо им се случи. Ще има непредвидими последствия", каза Вучич, предаде БГНЕС.

По отношение на изявлението на вицепремиера на Косово Бесник Бислими, преговарящ от косовската страна в диалога със Сърбия, че изборите на север ще се проведат едва след вдигане на санкциите от Европейския съюз, Вучич каза, че косовските власти не искат избори, а искат "арест и тормоз на сърбите".

Правителството на Косово се съгласи на 10 юли да направи публично изявление в подкрепа на провеждането на предсрочни избори в четирите северни общини със сръбско мнозинство - Северна Митровица, Звечан, Лепосавич и Зубин Поток - веднага след края на летния сезон. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай