Напрежение в Газа. "Хамас" направи непростимото

Светкавична реакция на Израел

Напрежение в Газа. "Хамас" направи непростимото | StandartNews.com

Напрежение в Газа. Терористичната групировка „Хавас” направи непростимото – спря втория кръг от освобождаването на израелските заложници, обвинявайки Израел, че нарушава примирието.

Военното крило на палестинската групировка "Хамас" заяви, че е решило да отложи втория кръг от освобождаването на заложници, докато Израел не се ангажира да допусне камионите с помощи в северната част на Газа, предаде Ройтерс.

Бригадите "Изедин ал Касам", военното крило на радикалното палестинско движение "Хамас", заяви, че отлагат освобождаването на втората група пленници "докато окупационното правителство не изпълни условията на споразумението относно влизането на камиони с хуманитарна помощ в северната част на ивицата Газа и не започне да спазва споразуменията за освобождаване на [палестинските] затворници", се казва в изявлението на групировката, публикувано в канала ѝ в Телеграм, предаде ТАСС.

В отговор говорител на израелската армия заяви пред френския телевизионен канал BFM, че Израел напълно спазва примирието.

Осама Хамдан, представител на "Хамас" в Ливан, заяви пред базирания в Ливан телевизионен канал "Ал Маядин", че спирането е поради нарушенията на  примирието, извършени от Израел, "свързани с (влизащата в Газа) помощ, в допълнение към престрелките и нарастващия брой на загиналите ... Някои от (тези нарушения) се случиха вчера и се повториха и днес", каза Хамдан.

От Международния комитет на Червения кръст нямаше незабавен коментар дали освобождаването на заложниците и задържаните е било отложено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай