Напрежение. Унгария попари Швеция

Относно членството на страната в НАТО

Напрежение. Унгария попари Швеция | StandartNews.com

Унгарският парламент не успя да ратифицира молбата на Швеция за членство в НАТО поради липса на кворум, предаде "Фокус".

Извънредното заседание бе прекратено още на етап одобряване на дневния ред, тъй като депутатите от управляващите партии, които имат 133 места от 199, не присъстваха.

В залата са присъствали само 51 депутати.

Фактът, че управляващата "Фидес" няма да участва във вота, стана известен миналия петък, 2 февруари. Те заявиха, че ще изчакат лична среща между премиерите на Унгария и Швеция. Ръководителят на фракцията на "Фидес" Мате Кочиш обяви, че ратификацията може да стане в самото начало на пролетната сесия, която започва в края на февруари.

След положителния вот на Турция Унгария остава единствената страна, която не е ратифицирала приемането на Швеция в НАТО. 

Премиерът Виктор Орбан покани шведския си колега Улф Кристерсон в Будапеща, за да обсъдят ситуацията.

Унгарският външен министър Петер Сиярто изрази надежда, че това посещение ще спомогне за изграждането на доверие между унгарския парламент и шведските власти. Според него би било редно Кристерсон да пристигне преди ратификацията, дори само защото е посетил и Турция.

Орбан заяви по-рано че, "правителството подкрепя влизането на Финландия и Швеция в НАТО, но депутатите нямат желание да го ратифицират, тъй като властите на тези страни разпространяват безсрамни лъжи за Унгария".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай