Напрежение. Песков се озъби на САЩ

Относно атаката с дронове срещу Кремъл

Напрежение. Песков се озъби на САЩ | StandartNews.com

Русия обвини днес САЩ, че стоят зад атаката с дронове срещу Кремъл, чиято цел била да убие президента Владимир Путин, предаде "Ройтерс".

Белият дом отрече тези твърдения, оповестени от Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин.

На пресконференция в Москва Песков каза, че Вашингтон трябва да има пред вид, че Русия знае, че той избира целите и Украйна просто изпълнява американските планове. Говорителят на Путин не предостави доказателства в подкрепа на твърденията си.

"Опитите да се отрече това, разбира се, са напълно нелепи. Знаем много добре, че решенията за подобни действия, за подобни терористични атаки, се вземат не в Киев, а във Вашингтон", заяви Песков. По думите му САЩ често избират както целите, които Украйна да напада, така и начина, по който те да бъдат атакувани.

"Това също често се диктува от отвъд океана. Ние добре знаем това и сме наясно с това… Във Вашингтон трябва ясно да разберат, че знаем това", добави Песков.

Той каза още, че Русия си запазва правото на ответни действия, но не посочи под каква форма може да се случат те. 

"Русия има няколко възможности и, когато и да се случи, отговорът ще бъде внимателно преценен и премерен", заяви Песков и добави, че в момента се провежда спешно разследване на станалото, но не уточни кога се очаква да бъдат оповестени резултатите от него или откъде е информацията, която съобщава преди да има такива.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби отхвърли категорично казаното от Песков.

"Съединените щати не насърчават, нито разрешават на Украйна да нанася удари отвъд нейните граници", подчерта Кърби.

Украйна също отрече да е свързана със случилото се в ранните часове вчера, когато от видеоклипове се вижда, че два дрона се приближават към Кремъл, като единият от тях се блъска в пилона на руския флаг над сградата и избухва в пламъци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай