Напрежение между Си Дзинпин и Байдън, светът трепери

Ситуацията с Тайван се нажежава

Напрежение между Си Дзинпин и Байдън, светът трепери | StandartNews.com

Китайският президент Си Дзинпин е казал на колегата си от САЩ Джо Байдън относно ситуацията с Тайван по време на телефонния им разговор през миналия месец, че сега не е моментът за пълномащабна криза, съобщи в четвъртък "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източник близо до китайският лидер, предаде БНР.

Обаждането, което се проведе на 28 юли, дойде на фона на подновеното напрежение относно позицията както на Пекин, така и на Вашингтон спрямо Тайван и няколко дни преди председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси да посети острова.

По време на разговора Си Цзинпин е предупредил Джо Байдън да "не си играе с огъня" по въпроса за Тайван. Президентът на САЩ пък е казал на китайския си колега да "избягва предприемането на стъпки, които могат да застрашат регионалната стабилност".

Междувременно вчера председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ Грегъри Мийкс заяви, че Вашингтон се стреми да избегне конфликт за Тайван, подобен на този в Украйна.

За разлика от Китай, Съединените щати не искат да променят статуквото на Тайван, заяви в сряда конгресменът от Ню Йорк Грегъри Мийкс.

Мийкс, който участва в посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова миналата седмица, добави на пресконференция, че всички азиатски "приятели и съюзници", които им бяха домакини по време на азиатска визита, "искаха да видят“ делегацията на Вашингтон и нейната "мека сила".

Представителят в Камарата на представители от Илинойс - Раджа Кришнамурти пък подчерта, че пътуването до Тайван е било важно, тъй като Вашингтон "искаше да се увери, че това, което се случи в Украйна, няма да се случи по отношение на региона на Югоизточна Азия и по-специално в Тайван".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай