Напрежение между САЩ и Франция за НАТО и мита

"Много отвратителни и обидни" нарече Тръмп думите на Макрон за "мозъчната смърт" на НАТО

Напрежение между САЩ и Франция за НАТО и мита | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп закачи днес Франция като каза, че коментарите на френския му колега Еманюел Макрон за "мозъчната смърт" на НАТО са "много отвратителни и обидни" за другите членове на Алианса.

Говорейки преди среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Лондон, Тръмп допълни, че твърденията на Макрон са особено "опасни", защото "никой не се нуждае от НАТО повече от Франция" и че САЩ помагат на Европа чрез военния алианс. "Това е едно много, много злобно изявление по адрес на 28-те държави-членки на НАТО", каза Тръмп. Той заяви, че бил много изненадан от тези думи на Макрон и ги намира за много опасни за Франция.

От друга страна, американският президент определи като "интересна" забележката на турския президент Реджеп Ердоган, че самият Макрон се намира в "мозъчна смърт".

Размяната на реплики за НАТО обаче не е единственият актуален проблем между Вашингтон и Париж. В понеделник късно вечерта правителството на САЩ заяви, че може да наложи наказателни мита в размер до 100% върху вноса за 2,4 млрд. долара от Франция, включително за шампанско, чанти, сирене и други продукти, след като заключи, че новият френски цифров данък ще навреди на американските технологични компании.

Франция и Европейският съюз са готови да се противопоставят на най-новите американски тарифни заплахи за френските продукти, заяви във вторник френският министър на финансовите Бруно льо Мер.

Бруно льо Мер определи предложенията на САЩ като "неприемливи". "В случай на нови американски санкции Европейският съюз би бил готов да отговори на удара", заяви той пред френското радио "Класик", съобщава Ройтерс.

Френският министър на икономиката Агнес Пание-Рунаше пък заяви пред Sud Radio, че Франция ще бъде "нападателна" в отношенията си със САЩ по този спорен въпрос и че Франция няма да отстъпи от плановете за въвеждане на цифров данък.

По-рано тази есен Франция одобрен данък от 3% върху приходите от цифрови услуги, спечелени от фирми с френски приходи над 25 милиона евро и световни приходи над 750 милиона евро.

От Службата на търговския представител на САЩ обаче заявиха снощи, че проведено разследване е установило, че френският данък е "несъвместим с преобладаващите принципи на международната данъчна политика" и че френското данъчно предложение е "необичайно обременяващо за засегнатите американски компании", включително Google, Alphabet Inc, Google, Facebook Inc, Apple Inc и Amazon.com Inc.

Предложените от САЩ до 100%-ни мита върху вноса на стоки от Франция за 2,4 млрд. евро включват и луксозни стоки на "Луи Вюитон Моет Хенеси" (LVMH - Louis Vuitton Moet Hennessy) и на производител на козметика Л'Ореал (L'Oreal), което доведе до рязко понижение на акциите на компании за луксозни стоки ри старта на днешната европейска търговия.

Акциите на LVMH поевтиняват с 1,6%, на L'Oreal - с 0,25%, на Kering - с 1,1% и на Hermes - с 1,75%.

"Прекалено рисковано е да навлизате в луксозния сектор. Секторът бе ударен преди всичко от протестите в Хонконг, а сега може да бъде засегнат още по-силно", отбелязаха от инвестиционния фонд Clairinvest.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай