Напрежение между Минск и Варшава. Лукашенко със специални ходове

Беларуският лидер готов за сътрудничество

Напрежение между Минск и Варшава. Лукашенко със специални ходове | StandartNews.com

Президентът на Белапус Александър Лукашенко обяви днес, че е наредил на правителството си да възобнови контактите с Полша в разгара на напрежение по границата между двете страни.  предаде Франс прес.

"Необходимо е да се говори с поляците. Наредих на премиера да се свърже с тях", каза беларуският лидер, цитиран от държавната телеграфна агенция БелТА.

В момента между  Минск и Варшава има високо напрежение на фона на разделение около конфликта в Украйна, като Полша помага на Киев финансово и военно, докато Беларус е съюзник на Москва.

Полша, която е държава членка на НАТО, съобщи вчера, че планира да разположи за определен срок около 10 000 войници, "за възпиране" и за защита на източната си граница с Беларус.

По думите на Лукашенко полското правителство се стреми към "ескалация, за да влоши ситуацията и да покаже, че правилно е въоръжило и превъоръжило страната", в навечерието на (парламентарните) избори на 15 октомври в Полша.

Беларуският лидер смята, че е „малко вероятно" да види в рамките на следващите два месеца „значителни промени" в позицията на Варшава, което би било "изгодно и за тях, и за нас".

„Те изискват твърде много от нас ..., но ние не можем да приемем това, защото би било против нашите интереси“, каза Лукашенко.

Въпреки че каза също, че е "отворен за сътрудничество", беларуският лидер директно обвини "американците, че са заложили на Полша", за да нагнетят напрежението в региона, в разгара на войната на Русия в Украйна.

Наскоро Полша предупреди за заплахата от провокации от страна на Беларус и потенциалната опасност от пристигането в съседната държава на руската наемническа групировка „Вагнер".

Освен това Варшава обвинява Минск и Москва, че организират нов поток от мигранти към Европейския съюз, за ​​да дестабилизират района, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай