Напрежение! Лавров стресира Европа

Отправи поредната си заплаха за война

Напрежение! Лавров стресира Европа | StandartNews.com

Русия заплаши Молдова с военна акция, ако бъде застрашена сигурността на руските войски в Приднестровието. В този сепаратистки регион на страната от 1990-те години насам е разположен огромен руски военен контингент.

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди Молдова, че ако възникне „ситуация на заплаха“ за сигурността на руските войски в Приднестровието, това може да доведе до военен конфликт с Москва. “Всяка заплаха за сигурността на руските войници ще бъде възприета като атака срещу Русия”, каза Лавров в интервю пред руска телевизия.

Няколко часа преди да отправи тази заплаха, Лавров обвини молдовската президентка Мая Санду, че блокира преговорите за разрешаване на конфликта в Приднестровието – това е сепаратисткият регион в източната част на страната.

“Както ние, така и Приднестровието сме решени на пряк диалог, но след публичните коментари на Мая Санду и съдейки по поведението на нейния екип, те явно не желаят да се проведе такъв диалог, защото се ръководят от ЕС и САЩ. Очевидно се надяват приднестровският казус да се реши не по пътя на дипломацията”, каза руският външен министър.

Вербалните атаки на Лавров срещу проевропейските власти в Молдова бяха отправени само няколко дни, след като началникът на сепаратистката администрация в Тираспол Вадим Красноселски изпрати писмо до Мая Санду. В него той иска от молдовската президентка да преговарят за “принципите на мирно политическо решение”.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай