Напрежение. Готова ли е Великобритания за война

Какво сочат данните на нов доклад

Напрежение. Готова ли е Великобритания за война | StandartNews.com

Великобритания няма да е готова за пълномащабна война, докато правителството не реши проблемите с боеспособността на въоръжените сили, недостига на запаси и кризата с набирането на военнослужещи. Това се посочва в доклад на комисията на отбрана до Камарата на общините, съобщава агенция DPA, цитирана от БТА.

В доклада за състоянието на армията се предупреждава, че британските въоръжени сили са "под постоянно напрежение", защото спецификата на военните операции оставя малко време за бойна подготовка. "Правителството рискува да се окаже неспособно да изгради истинска бойна и стратегическа готовност заради бързото темпо на операциите, а това би могло да застраши националната сигурност на Обединеното кралство", отбелязва комисията. Според нея "непрестанният натиск" върху военния персонал е изострил кризата по отношение на набирането и задържането на редовни военнослужещи и на резервисти и напускащите армията са повече от постъпващите в нея.

В доклада се посочва още посочват, че усилията на министерството на отбраната за справяне с проблемите в армията "не се осъществяват с необходимото темпо".

Комисията по отбрана призовава правителството да направи всичко необходимо, за да гарантира, че британските въоръжени сили разполагат с нужното време, ресурси и обучение, за да могат да победят в продължителна и интензивна война.

Според изказване на министъра на отбраната Грант Шапс от миналия месец светът "преминава от следвоенен към предвоенен свят" и Великобритания трябва да е сигурна, че "отбранителна ѝ система на всички нива е готова" да защити страната. По думите му, при управлението на Консервативната партия числеността на армията няма да падне под 73 000 души на фона на нарастващите опасения от намаляването на броя на военнослужещите.

Сър Джереми Куин, който от скоро е председател на комисията по отбрана, коментира: "Непрекъснатото нарастване на броя на операциите и текущите ангажименти водят дотам, че армията не е в състояние да отделя достатъчно средства за обучение и за водене на интензивни бойни действия. Нашето проучване установи, че не е отделено достатъчно внимание на готовността на армията ни за пълномащабна, продължителна война."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
СлаваНаВеликаРусия
преди 2 месеца

Англо-саксонските гей зери никога не са водили истинска война.Те винаги са разпалвали и финансирали междуособици, конфликти и войни, които винаги са водени в чужди земи.Умирали са хора от чужди нации и народности. От всичко това много пари и чужди ресурси са присвоявали.Не случайно скостсрелно излязоха от ЕС-са, планирайки и финансирайки както винаги подмолно войната между Русия и Украйна, но малко им се объркаха сметките. Сега дрищят от яд, защото не са фактор.

Откажи