Наполитано даде мандат на Ренци за ново правителство

Наполитано даде мандат на Ренци за ново правителство | StandartNews.com

Рим. Президентът на Италия Джорджо Наполитано възложи на лидера на Демократическата партия Матео Ренци да сформира ново правителство, предаде Ройтерс. Това е осмият поредмандат, който Наполитано връчва на министър-председател, от качеството на президент.

Според канцеларията на Наполитано Ренци приел възложената задача „с уговорка" – обичаен превантивен ход, който дава възможност на бъдещия министър-председател да проучи коалиционните партньори преди официално да поеме поста.


На 14 февруари досегашният премиер Енрико Лета подаде оставка, след като Демократическата партия, която разполага с мнозинства в парламента, гласува за смяна на правителството за ускоряване на реформите в страната. Кабинетът на Лета положи клетва на 28 април миналата година. Вносител на предложението за смяна на кабинета беше именно Ренци.

Ренци ще бъде най-младият премиер на Италия след фашисткия диктатор Бенито Мусолини, назначен на поста през 1922 г.

Той  заяви, че през следващите 24 часа започва официални консултации за състава на новия кабинет и очаква неговата програма за реформи да бъде изработена в идните един-два месеца.

Ренци предвижда до края на месеца да бъде представен проект за цялостни реформи в италианското изборно законодателство, последван през март от проект за реформи в трудовото законодателство, програма за дълбока реформа в държавната администрация през април и за данъчни реформи през май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай