Напечено: Иран обеща подкрепа на "Хамас" срещу Израел

Иранският външен министър отмени посещението си в Австрия, след като израелски знамена бяха издигнати на правителствена сграда във Виена

Напечено: Иран обеща подкрепа на "Хамас" срещу Израел | StandartNews.com

Техеран обеща да предостави на „Хамас“ всестранна подкрепа в борбата срещу Израел. Това заяви ръководителят на специалните сили на иранските въоръжени сили "Ал-Кудс" Исмаил Кани в телефонен разговор с един от лидерите на „Хамас“ Исмаил Хания, съобщава „Дойче Веле“, позовавайки се на иранските държавни медии.

Хания изрази благодарностите си към Иран за подкрепата, заявявайки още, че конфронтацията с Израел е "борба не само за Хамас, но и за целия ислямски свят". 

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф отмени посещението си в Австрия, след като израелски знамена бяха издигнати на правителствена сграда във Виена. На тази среща беше предвидено да се разгледа следващият етап от преговорите за връщането на Иран към ядрената сделка. 

Техеран смята Израел за свой враг и подкрепя не само „Хамас“, но и други анти-израелски терористични групи в Близкия изток, като „Ислямски джихад“ в Газа и "Хизбула“ в Ливан. 

На 10 май се обостри палестино-израелския конфликт и цялото иранско ръководство обяви, че "осъжда зверските престъпления на Израел срещу палестинците". Междувременно германските власти обвиняват за ескалацията на кризата терористичната група Хамас.  

"Хамас умишлено и целенасочено провокира настоящата ескалация, безразборно изстрелвайки повече от хиляда ракети по израелските градове, напълно наясно с последствията, до които това ще доведе", заяви германският външен министър Хайко Маас в интервю за медийната група на „FUNKE“ подчертавайки, че Израел се защитава срещу нападения на своя територия. 

Дипломатът добави, че Германия няма да толерира атаки срещу синагоги в Германия на фона на случващото се. САЩ също изразиха подкрепата си за Израел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай