Неделя,

Над 60 милиона гласуват в Турция. Ще остане ли на власт Ердоган?

От: Иван Ангелов -
799
Над 60 милиона гласуват в Турция. Ще остане ли на власт Ердоган?
A
A
A

Президентски и парламентарни избори се провеждат в Турция днес. Те са определяни от много коментатори като най-важните и оспорвани избори за последните 50 години.

Избирателните секции ще бъдат отворени в 08:00 ч. Изборният ден ще продължи до 17:00 ч.

Трима са кандидатите за президентския пост – настоящият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган (от Партията на справедливостта и развитието), Кемал Кълъчдароглу (от Народнорепубликанската партия) и Синан Оган (от алианса АТА).

Името на Мухарем Индже, който тази седмица обяви, че оттегля кандидатурата си, обаче също ще бъде включено в бюлетините, тъй като отпечатването и разпространението им е приключило. Гласовете, които той получи на изборите на първия тур въпреки обявеното му оттегляне от надпреварата, ще бъдат смятани за валидни, обявиха изборните власти.

В парламентарните избори участват 24 политически партии и 151 независими кандидати за депутати.

В страната са регистрирани 60 697 843 избиратели. Ще бъдат разкрити над 191 хиляди избирателни секции.

Забраната за агитация влезе в сила от 18:00 ч. на 13 май.

Президентът Ердоган ще гласува в мегаполиса Истанбул, а кандидатът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу ще употреби правото си на глас в столицата Анкара.

Проучванията на общественото мнение дават различни резултати за разпределението на гласовете. Не е изключено да се проведе втори тур на президентските избори на 28 май.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com