Наближава срокът за решението на "Фолксваген"

"Дойче веле": Не е изключено концернът да потвърди намеренията си за Турция

Наближава срокът за решението на "Фолксваген" | StandartNews.com

След целия шум, който се вдигна около избора на „Фолксваген“ в полза на Турция, концернът все пак реши да отложи окончателното решение. Но една реплика на шефа на „Фолксваген“ издава, че вероятно всичко вече е решено, пише „Дойче веле“. До края на годината „Фолксваген“ трябва да обяви дали ще строи новия си завод в Турция или другаде. Например в България. Но може би и в Унгария - твърди се, че в концерна се обсъжда и тази възможност.

Вестник „Ди Велт" също припомня, че на „Фолксваген“ му остават броени седмици до взимането на окончателното решение, което бе отложено заради турската офанзива в Северна Сирия.

Но макар че турската операция срещу кюрдите в Сирия продължава, шефът на концерна Херберт Дийс очевидно не се е отказал от избора си. Това става ясно от статия, която Дийс публикува на английски в социалната мрежа Linkedin. В нея шефът на „Фолксваген“ описва дилемата, в която се намира концернът заради военните действия на Турция в съседна Сирия. От една страна, към „Фолксваген“ се отправят призиви да действа морално, а от друга - да вземе политически неутрално решение. Дийс потвърждава, че решението на концерна е отложено. "Макар че в икономически план решение в полза на Турция би било в наш интерес", пише шефът на „Фолксваген“ в статията си, в която все пак еднозначно се твърди, че концернът споделя оценката на Германия и на ЕС за турските военни действия в Сирия. „Ние сме убедени, че пазарната икономика ще изгуби етичния си фундамент, ако концерните смятат, че единствено правителствата носят отговорност за международното право и за човешките права. Ние няма да положим основен камък в близост до бойното поле, докато там продължават да убиват хора", пише Дийс. Това звучи недвусмислено, но въпреки това отваря и една задна вратичка. Според "Ди Велт" формулировката с „основния камък" всъщност означава, че строежът няма да започне, преди да приключат бойните действия. Тоест, до края на годината може да се вземе решение за изграждане на завод в Турция, а самото строителство да започне едва след края на военната операция. „Това подозрение се подсилва и от факта, че в следващите пасажи Дийс пледира да се инвестира и в държави, чиито режими невинаги одобряваме", коментира „Ди Велт". Според вестника шефът на „Фолксваген“ апелира да се откриват работни места и в такива страни, защото икономическото сътрудничество носело мир, благоденствие и свобода, а икономическите санкции често били скрит протекционизъм.

„Като имаме предвид всички тези аргументи, които сега бяха изнесени и публично, съвсем не е изключено „Фолксваген“ да потвърди решението си в полза на Турция. Още повече, че преди турската военна офанзива в концерна бяха готови да си затварят очите пред нарушенията на човешките права и арестите на журналисти и критици на режима", коментира "Ди Велт".

ФАЦ пише: "Фолксваген“ ще изгражда мостове към Турция - с това послание Дийс защитава решението за новия завод. А както се чува, правителството в Берлин гледа на нещата по същия начин. При това положение Ердоган би пожънал двойна победа. В Северна Сирия той постигна целите си чрез насилие. А решението на „Фолксваген“ да замрази плановете си само за броени седмици се оказа тъкмо това, което турският президент си е мислел още от самото начало: бегъл реверанс към възмутената западна общественост, който бързо ще бъде забравен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай