НА ЖИВО: Престрелки и взривове при акцията в Сен Дени

НА ЖИВО: Престрелки и взривове при акцията в Сен Дени | StandartNews.com

Взривове отекнаха в парижкото предградие Сен Дени, където по-рано днес започна специална полицейска операция, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. 

 

Жена-камикадзе са самовзриви. Трима терористи са убити. Операцията е започнала в 4:30 парижко време. Два апартамента са били под обсада, щурмувани са. В първия апартамент са се самовзривили две камикадзета, сред които и една жена. Във втория апартамент са арестувани четирима души. На всички жители им е казано да стоят по къщите си, някои от тях са евакуирани преди мащабната операция. Общо петима терористи са арестувани при акцията.

Снайперист от спецчастите е ликвидирал третия терорист. Петима са задържани при операцията в северното парижко предградие Сен Дени тази нощ, съобщава френското издание "Монд". Според непотвърдена информация при престрелка между полицията и престъпниците в началото на операцията е бил ранен и живеещ наблизо мъж, който стоял на балкона на жилището си.

Арестуван е предполагаемият собственик на един от апартаментите, съобщава Фран прес.

Очевидец на събитието съобщава, че е чувал постоянно изстрели от 4:30 часа. Както и че е видял над 100 военни и полицейски служители да нахлуват в квартала.

В момента се провежда операция на специалните части. По непотвърдена информация се извършва щурм в сграда, където са се барикадирали най-малко петима души. Сред тях е и деветият издирван за кървавите атентати от петък - 28-годишният белгиец от марокански произход Абделхамид Абаауд, известен още като Абу Омар или Белгиеца.

Според непотвърдена информация при престрелка между полицията и престъпниците в началото на операцията е бил ранен и живеещ наблизо мъж, който стоял на балкона на жилището си.

По последна информация обект на полицейската атака станал екип от терористи, който трябвало да порази още една цел в Париж във фаталния петък 13-и, но нещо е осуетило плановете им.

Въоръжени до зъби полицаи заловиха още един от терористите, които се бяха барикадирали в апартамент в "Сен Дени". Конвой изведе задържания от сградата, операцията на спецчастите, военните и полицията продължава.

Жителите, които отиват на работа, вървят с вдигнати ръце, а до гражданите се движат задължително полицаи. Ранен полицай току-що бе качен в линейка и откаран към болница, стана ясно от директното видео, предаващо на живо екшъна във френското предградие "Сен Дени".

От съображения за сигурност е спряно движението на метрото в този район на френската столица. Затворени са всички училища, а улиците на града са пусти и празни.

Петнадесет човека бяха евакуирани, включително и деца, от апартамент в Сен Дени.

Към 6,30 ч. българско време над северните части на Париж се е появил и хеликоптер.

Стадионът "Стад де Франс", където се самовзриви един от терористите при кървавите атаки в петък, се намира именно в квартала "Сен Дени".

По информация на радио „Европа 1" операцията вече е приключила, а ситуацията е спокойна. Предградието, в което се проведе акцията, е отцепено от полицията, а по данни на АФП на мястото са разположени френски военни. Полицейските акции продължават в няколко части на страната. Според агенция „Франс прес" видео позволило на полицията да установи, че в терористичните актове е участвал още един човек. Така според последните данни в парижките атентати са участвали общо девет души. Двама от тях се издирват. Кървавата равносметка след безпрецедентните терористични атаки в сърцето на Франция е 129 жертви до момента – повечето млади хора, граждани на различни държави, повечето французи, 352-ма ранени, 99 души в критично състояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай