На живо: Международните сили се намесват в Киев

В четвъртък външните министри от ЕС ще заседават извънредно за ситуацията в Украйна

На живо: Международните сили се намесват в Киев | StandartNews.com

Брюксел. Международните сили планират да предприемат действия за разрешаване на ситуацията в Украйна, която във вторник и през нощта ескалира и взе десетки жертви сред протестиращите и силите за сигурност.

 

В четвъртък е свикана извънредна среща на външните министри на страните – членки на Европейския съюз.

 

Снимки от площад "Независимост" в Киев.

 

20: 54 - 30-има членове на спецчастите „Беркут" са хванати в плен от активистите в Украйна. Службите на сигурността са сее връщали с автобус от столицата Киев към град Тернопол.

 

Похитителите са принудили беркутовците да се закълнат над Библията във вярност към народа. В момента задържаните членове на спецчастите се намират в помещения в местния театър.

 

20: 45 - Президентът на Украйна Виктор Янукович освободи Владимир Заман от длъжността началник на генералния щаб и главнокомандващ на въоръжените сили на страната. На негово място застава Юрий Илин, който досега заемаше позицията командващ на военноморските сили към въоръжените сили на Украйна.

20:14 - Антитеросристичната  операция започна, обяви службата за сигурност и антитерористичният център на Украйна.

20: 00 -  Демонстрантите в Киев са завзли офис на столичната пощенска компания на площад "Независимост".

 

19: 34 -  Русия приема случващото се в Украйна като опит за държавен преврат, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин.

 

19: 11 - Милицията в Украйна е разпръснала протестиращите в Харков. Преди повече от час пред Академията на вътрешните войски на вътрешното министерство в града избухнаха сблъсъци, след като активисти от Евромайдан блокираха пътя.

 

По неофициални данни към Академията са се отправили три автобуса с бойци от „Беркут", които са нападнали протестиращите.

 

18: 45 - Външните министри на Франция, Германия и Полша ще се срещнат този четвъртък в Киев, за да направят оценка на ситуацията преди срещата на ЕС в Брюксел. Те ще преценят дали е необходимо да се наложат санкции на Украйна, обяви френският външен министър Лоран Фабиюс.

18: 36 - Международният олимпийски комитет (МОК) е одобрил употребата на черни ленти от спортистите на олимпийските игри в Сочи, които искат да покажат съпричастност към близките на загиналите в бунтовете в Киев. 

 

18: 15 - По последни данни броят на ранените по време на сблъсъците в Киев са близо 800 души, като 329 от тях са служители на силите за сигурност, обяви заместник-ръководителя на главното следствено управление в украинското МВР Олег Татаров.

 

По думите му 350 души, служители на органите на реда и цивилни граждани, са приети в болница с различни степени наранявания.

 

83 полицаи и военнослужещи са хоспитализирани с огнестрелни рани и се намират в тежко състояние.

 

17: 49 - Голяма част от вината за безредиците в Украйна трябва да поемат лидерите на опозицията и някои западни политици, смята руският министър на външните работи Сергей Лавров.

„Не мога да не спомена и за отговорността, която носят редица западни държави, които всячески се опитаха да се намесят в събитията и поощряваха опозицията в извънправови действия", изтъкна Лавров.

 

17: 19 - Вашингтон не изключва възможността за оказване на влияние в политиката си към Киев, обясни посланикът на САЩ в Киев Джефри Пайет. Той подчерта, че Щатите вече са отнели визите на някои длъжностни лица, които се смята, че са пряко свързани с насилието срещу демонстрантите в Украйна.

 

16: 53 - Службите за сигурност в Украйна обявиха национална "контратерористична" операция.
Ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) разкри, че повече от 1500 огнестрелни оръжия са били конфискувани от демонстранти през последните 24 часа.

 

16: 40 - Службите за сигурност в западния град Ивано-Франковск са конфискували от протестиращите 268 пистолета, 2 пушки, 3 ръчни картечници и 92 гранати.

 

16: 30 - Темата за избор между ЕС и Русия само влошава нещата в Украйна, коментира в Брюксел председателят на ПЕС Сергей Станишев. Той отбеляза, че това е становището на ръководството на европейските социалисти.

 

Насилието и загубата на човешки живот трябва да спрат незабавно, допълни той.

 

16: 09 - Пред сградата на милицията в украинския град Сумида са станали сблъсъци. Органите на реда бият хората с палки. Около петима служители на милицията са открили стрелба, а демонстрантите са им отвърнали с камъни. Има ранени и от двете страни.

 

15: 57 - Още на 21 февруари могат да бъдат наложени санкции на Европейския съюз срещу Украйна, обяви говорителката на върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън.

 

15: 48 - В Бориспол стотици протестиращи, въоръжени с бухалки, се опитват да блокират главния път на града.

 

15: 24 - Президентът Росен Плевнелиев остро осъжда проявите на насилие в Украйна и призовава политическите лидери в страната да поемат отговорност и да предприемат неотложни действия за диалог за намирането на мирен и демократичен изход от кризата.

 

15: 18 – Трима души в западния град Хмелницки са ранени, след като силите за сигурност са открили огън по протестиращи. Сред тях е жена на средна възраст, която по данни на местните медии е починала в болницата.

 

15: 14 - Санкциите на ЕС на първо място ще бъдат забрана на представители на властите да пътуват в сраните - членки и замразяване на европейските им сметки, твърди Асошиейтед прес.

 

15: 00 - 263 протестиращи и 342 полицаи са хоспитализирани, повечето от тях са с огнестрелни рани, съобщи здравното министерство в Киев. По данни на вътрешното министерство през изминалите 24 часа са арестувани 59 демонстранти.

 

14: 55 - МВнР осъди насилието в Киев и призова страните в конфликта да намерят изход чрез диалог.

 

14: 39 - Полският Външен министър Радослав Шикорски ще посети Киев по молба на Катрин Аштън, съобщи той в Twitter.

 

14: 30 - Протестиращите в Лвов нахлуха в сградата на полицията в града и освободиха всички задържани.

 

14: 24 - Украинските атлети излязоха с декларация: „Шокирани сме от събитията в Киев. Дълбоко скърбим и изразяваме съболезнования на за смъртта на украинските ни приятели".

 

14: 19 - ОССЕ призова украинските власти да гарантират сигурността на журналистите, отразяващи събитията след убийството на украински репортер.

 

14: 10 - Янукович е готов за преговори още днес, съобщи за германски медии Виталий Кличко и добави, че той ще участва в тях, само ако полицията свали оръжията.

 

14: 02 - Украински протестиращи блокират достъпа на границата с Полша на пункта „Корчев – Краковец", съобщи полската гранична полиция.

 

13: 20 – Протестиращите продължават да палят гуми, над площад „Независимост" има стълбове черен дим. Продължава да има спорадични сблъсъци с полицията.

 

13: 00 – От Днипропетровск за Киев пътуват войски, които ще бъдат „подкрепление за охрана на базите, където се съхранява въоръжение", съобщи военният министър Павло Лебедев.

12: 56 – Френският президент Франсоа Оланд и полският премиер Доналд Туск настояват за санкции на ЕС срещу Украйна.

 

12: 48 – Владимир Путин е разговарял с Янукович през нощта, съобщи говорителят на руския президент. Той обаче не го е съветвал „какво да прави и какво да не прави и няма намерение да го съветва и в бъдеще". Вторият транш от руската финансова помощ за Украйна обаче няма да се осъществи, добави говорителят.

 

12: 40 – Барозу: „Шокирано наблюдавахме развитието през последните 24 часа. Не съществуват обстоятелства, които могат да легитимират или оправдаят подобни сцени. Политическото ръководство в страната носи отговорността за гарантиране на фундаментални човешки права и свободи".

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу настоя и двете страни в Украйна незабавно да прекратят насилието и да започнат диалог. В същото време Русия обяви намерение да се намеси, а Германия и Франция обмислят възможността за делегации и санкции.

 

„Ясно казахме, че Европейският съюз ще отговори на всяко влошаване на ситуацията. По тази причина очакваме страните – членки да приемат целенасочени мерки срещу отговорниците за насилието и да гледат на ситуацията като на извънредно положение, обяви Барозу на извънреден брифинг в Брюксел.

 

Франция и Германия „няма да останат безучастни към кризата в Украйна", каза френският външен министър Лорен Фабиус. По-късно през деня преставители на двете държави ще проведат разговори по темата. „Ще обсъдим ситуацията с германската страна и вероятно ще има санкции. Възможни са различни варианти, включително и персонално срещу отговорниците за насилието", каза Фабиус.

 

„Украйна плати прескъпо за тактиката на отлагане на президента Янукович. Отказът му да проведе сериозни преговори за мирно разрешаване на конфликта е голяма грешка", допълни германският му колега Франк – Валтер Щайнмайер.

 

Междувременно руското външно министерство съобщи, че ще използва цялото си влияние, за да допринесе за успокояване и омиротворяване на ситуацията в Украйна и призова опозицията да "прекрати кръвопролитията".

 

„Русия настоява лидерите на опозицията да спрат кръвопролитията в страната, незабавно да подновят диалога със законно избраните власти, без да отправят заплахи и да поставят ултиматуми", се казва в съобщението на външното министерство.

 

Във Ватикана папа Франциск изрази притеснение и призова за край на насилието.

 

Междувременно украинският президент Виктор Янукович обяви 20-и февруари за ден на траур в памет на жертвите от сблъсъците през нощта. Над 20 души бяха убити, сред тях има и полицаи. Близо триста са ранените, които се нуждаят от болнична помощ.

 

Вътрешният министър Виталий Захарченко пък съобщи, че полицията не е използвала огнестрелно оръжие, а само халосни патрони. 

 

Междувременно в социалните мрежи вече набира скорост видео на украинска гражданка, която моли за съпричастност и призовава за международна подкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай