На руския Давос:Сода вместо айфони и Киркоров вместо Макрон 

Казахският президент Токаев стана звездата на форума в Санкт Петербург

На руския Давос:Сода вместо айфони и Киркоров вместо Макрон  | StandartNews.com

* Казахският президент Токаев стана звездата на форума

* Певецът с български корени иска да е за пример, инвестира 25 млн. евро в мол

"Вземете, вземете, това е нашият знаменит Альошка с шлемофон", подканя жена на щанда на Белгородска област, подавайки блокчета шоколад на делегатите на форума в Санкт Петербург. В отговор на неразбиращите им погледи тя пояснява: "Той вече съпровожда нашите военни, които пътуват към Украйна".

Малко по-нататък се виждат хора, облечени в дрехи с цвят каки - там е щандът на Донбас. На церемонията по откриване на XXV Петербургски международен икономически форум, замислен като "руския Давос", вицепремиерът Андрей Белоусов заяви: "Събитието направи голяма еволюция за 25-те години от създаването си". И се оказва прав, разказва vot-tak.tv в репортаж.  

В главната зала има "почетна стена" със снимките на всички правителствени и държавни лидери, които са участвали във форума от създаването му до днес. Сред тях са  държавният глава на Чехия Милош Земан, бившият канцлер на Германия Ангела Меркел, френските президенти Никола Саркози и Еманюел Макрон, експредседателят на КНР Ху Цзинтао, премиерът на Япония Синдзо Абе, президентите на Конго и Гвинея. През 2019 г. гост бе и българският държавен глава Румен Радев. 

На конгреса пристигаха не само лидерите на водещите икономики, но и най-богатите в света от списъка на "Форбс". Олигарси и държавни компании подписаха големи бизнес сделки и организираха пищни партита. А домакините се стараеха да отговорят с подобаващ лукс и шик.Сега, дори да е имало имена от "Форбс", те не са онези от първите места в

Владимир Путин и Анатолий Собчак на икономическия форум в Санкт Петербург. 18 юни 1997г. Снимка: Фотоагенция Интерпрес / Russian Look / 

класацията.Организаторите се обърнаха към съюзници като китайския президент Си Дзинпин и египетския Абдел-Фатах ал-Сиси за основното събитие в петък, когато патронът на събитието - Владимир Путин, произнесе своята реч. И двамата обаче решиха да изпратят видео послания, вместо да се качат на сцената заедно с лидера на Кремъл. Сред чуждестранните официални лица, които присъстваха, бяха президентите на Казахстан и Армения, министър-председателят на Централноафриканската република, официални лица от Куба, Венецуела и Мианмар, както и представители на управляващите в Афганистан талибани.

Предишни години на форума можеха да се видят хора, облечени като роботи. Но сега имаше истински изкуствен интелект - Дуняша.

Тя посрещаше гостите под блестящия надпис „SPIEF – територията на иновациите“ и от време на време пееше на клиентите чуждестранна песен за любов. Ако се съди по разпилените визитки на масата, поръчките за Дуняша вървят добре. 

През 2013 г. компания подаряваше на участниците в сесиите най-новия модел на айфон. През

 

Роботът Дуняша обслужва клиент на Международния икономически форум в Санкт Петербург, 5 юни 2022 г. Снимка:  AP

2022 г. те получиха пакетчета сода, каквато има в кухнята на всеки постсъветски човек - джобни травъл-опаковки. Трайността им надминава тази на продуктите на Епъл, но... 

В различни периоди SPIEF е събирал бизнес символи като Coca-Cola, ExxonMobil, Total и Siemens. Руски министри и бизнесмени са имали възможност да срещнат тук криптомилионера и основател на Ethereum Виталик Бутерин или създателя на Alibaba Джак Ма. Сега вместо него тук бяха потомъкът на царската династия княз Георгий Романов и естрадният певец с български корени Филип Киркоров. Не стана ясно какво прави Романов на форума, затова пък Киркоров заяви намерението си да инвестира в търговски център в Новосаратовск и подписа споразумение с управителя на областта. Певецът иска да построи в околностите на града мол „Звезда“ на стойност 1,5 милиарда рубли (над 25 милиона евро).

„Искам да стана за пример. Ние сме длъжни да направим всичко, за да развиваме икономиката на Русия, при това без да искаме нищо от държавата. Ние нищо не поискахме от губернатора, с което го изненадахме. Помолихме само за зелена светлина. За всичко останало инвестираме сами“, каза Киркоров. Съучредител на

 

Филип Киркоров тества масажен стол на Международния икономически форум в Санкт Петербург, 15 юни 2022 г. Снимка: AP

компанията му "Строителни решения" е и бизнесменът Михаил Баракин. Според местни медии обаче, до този момент дружеството не се е появило в регистъра на юридическите лица.  

И още една разлика - ако през 2010 г. "Газпром" и френски енергийни компании подписаха споразумение на SPIEF за строеж на газопроводите „Северен поток“ и „Южен поток“, то през 2022 г. Московският зоопарк подписа споразумение за сътрудничество със зоологическата градина в ДНР. А в "нулевия" ден на форума - 15 юни, компанията Coca-Cola, обяви, че окончателно напуска Русия. Това направи и шведската Ikea — тя продава заводите и закрива логистичните центрове. 

Ексклузивността на „руския Давос“ e подчертана и от развлекателната програма. Всяка година на Дворцовия площад в центъра на Санкт Петербург има безплатен концерт. В него са участвали "Скорпиънс", Роджър Уотърс, Дюран Дюран, Стинг. През 2022 г. жителите и гостите на Санкт Петербург бяха забавлявани от „звезди на руското радио“ – „Земляни“, Елена Север, ЮрКис, Марина Бриз и Слава.

Кой страда от санкциите

И макар че западните медии твърдят, че тазгодишното инвестиционно изрожение е с ниска активност заради напрежението в Украйна, съветникът на президента и отговорен секретар на организационния комитет на форума Антон Кобяков отчете 14 000 участници от 130 страни, като 79 държави са изпратили официални представители. Те са подписали 700 споразумения на стойност 5,6 трилиона рубли. 

"Това е най-добрата икономическа година за Русия от разпадането на Съветския съюз насам", казва свързаният с Кремъл бизнесмен Константин Малофеев, пише Ройтерс.Според медията западните мениджъри, които са присъствали, са заявили притесненията си, че санкциите вредят повече на Запада, отколкото на Русия, тъй като насърчават страните от глобалния юг да правят бизнес с Москва при по-добри условия, докато САЩ и Европа се борят със спираловидната инфлация, породена от нарасналите заради войната цени на енергията.

Същата теза разви в речта си и президента Путин.

"Западните предприятия и държави страдат от повишаването на цените на енергията.  А руските предприятия печелят, защото завземат пазарни ниши, за които никога не са могли да мечтаят. Единственият срам е, че официалните лица изчакаха Западът да ги отреже, вместо да го направят първо самите те", каза Малофеев.

Не всички чуждестранни делегати обаче споделят увереността на Русия, като един от високопоставените западни бизнесмени заяви: "Колко доверие ви вдъхва замяната на най-големите световни корпорации с делегация от талибани?"

Какво всъщност искаше да каже Токаев?

Звездата на форума за Запада изненадващо стана президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев. Той седеше на президиума с руският президент Владимир Путин, който произнесе дълга реч.

И в отговор на въпрос Токаев изненадващо заяви, че Казахстан не признава независимостта на Донецката и Луганската републики, заради която Путин започна "специалната операция" в Украйна. 

„Изчислено е, че ако правото на нациите на самоопределение действително се реализира по целия свят, тогава вместо 193 държави, които сега са членове на ООН, на земята ще възникнат повече от 500 или 600 държави. Ще има хаос. Поради тази причина ние не признаваме нито Тайван, нито Косово, нито Южна Осетия, нито Абхазия. И очевидно този принцип ще се прилага и за квазидържавни територии, които според нас са Луганск и Донецк“, каза Токаев.

Как реагира Путин на тези думи?

Според едни наблюдатели той дори не е трепнал, а според други - лицето му се сковало в непроницаема маска, която се появявала когато иска да скрие някаква емоция. 

В Казахстан, където хората често говорят за заплахата от „кримския сценарий“ и „сценария Донбас“, обществото възприе речта на Токаев по различен начин. Някои изразиха подкрепа, споменавайки факта, че думите на президента на Казахстан бяха изречени в присъствието на Путин. Но имаше и скептици, допускащи възможна „координация“ с Москва.

Бившият дипломат Казбек Бейсебаев смята, че Токаев просто е очертал официалната позиция на страната. „Президентът не е показал героизъм. Какво ново каза? По-рано това заявиха от Министерството на външните работи. Президентът изрази дипломатично позицията на Казахстан, което не е изненадващо". Според Бейсебаев Казахстан в настоящата ситуация не може да признае Л/ДНР. "Ако Казахстан ги признае, веднага ще попадне под западните санкции. Ние имаме национални интереси, няма да издържим. Имаме приходи само от петрол, ако се забрани, какво тогава?" каза Бейсебаев.

Политологът Димаш Алжанов е на мнение, че казаното от Токаев не би могло да бъде направено без предварително одобрение на Кремъл. "Важно е да не се пренебрегва неотдавнашното посещение на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев в Москва, където очевидно се обсъждаха рамките на участието на Токаев във форума. За Путин беше важно президентът на Казахстан да участва във форума, за Токаев беше важно да коригира имиджа си", казва Алжанов.

Според него общият сценарий за участието на Токаев "е добре разработен и от двете страни". "Задачата беше да покажем Токаев като независим и смел политик, дипломат, който смело парира въпроси и в същото време води прагматична политика. Важно е президентската администрация да обърне страницата и да замени разстрела на протестиращи с „истории за успех“. Започна изграждане на образа на президента като силен държавник, който знае как да защитава националните интереси". 

Аркадий Дубнов, руски политолог и експерт по Централна Азия, отбелязва, че преди това никоя държава в пространството около Русия не си е позволявала „откровено да нарича нещата с имената им“. "Бих нарекъл това представление „моментът на истината“. Има една поговорка: „В къщата на обесен човек не говорят за въже“. Но се яви човек, който се осмели да каже „за въжето“ в „къщата на обесения“, казва Дубнов.

"Казахстан се опитва да намери баланс в отношенията както с Русия, така и със Запада", коментира украинският политолог Владимир Фесенко. "Знам, че някои казахи симпатизират на Украйна. Но аз съм реалист. И Казахстан, и президентът Токаев са между чука и наковалнята. Редица руски политици многократно са изразявали антиказахстанска позиция с претенции за територия - северните райони на Казахстан, както сега казват, че южните земи на Украйна са уж руски земи. Президентът добре съзнава, че признаването на ДНР и ЛНР ще бъде изключително негативен дипломатически прецедент и тогава, не дай си Боже, някои проруски фигури в Северен Казахстан може да провъзгласят някаква народна република".

Според "Новая газета", веднага след изявлението на Токаев уебсайтът Regnum е написал, че северната част трябва да се отдели и бившият държавен глава Назарбаев да я оглави. Москва ненавижда Запада, ЕС и НАТО, но се страхува от Китай. Затова много внимава Казахстан да не се обърне към Пекин и да се превърне в голям проблем за Кремъл, коментират наблюдатели.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай