МВФ призна грешките на спасителния си план за Гърция

МВФ призна грешките на спасителния си план за Гърция | StandartNews.com

Вашингтон. Специалисти от Международния валутен фонд (МВФ) признаха, че не са успели да осъзнаят какви щети могат да нанесат мерките за икономии на Гърция. Това съобщи британският вестник „Индипендънт".

Международната организация отчете грешките, допуснати по време на спасяването на потъналата в дългове страна-членка на еврозоната.

От МВФ признаха за прекалено оптимистичните си нагласи във връзка с перспективите за гръцкото правителство да се върне към пазарите на облигации и политическата способност на Атина да изпълни условията на наложените отвън спасителни програми.

Високопоставени служители на фонда са имали сериозни съмнения дали дългът на Гърция би могъл да се поддържа на определено стабилно равнище дори и след първата спасителна помощ от май, 2010 г., и са се съгласили с плана само заради страха от зараза.

Въпреки че спасителната помощ успя да задържи Гърция в еврозоната, в доклада си МВФ признава за значителни провали в нея. "Доверието на пазара не беше възстановено, банковата система загуби 30% от депозитите си, а икономиката се сблъска с изключително висока безработица и с рецесия, много по-дълбока от очакваното".

В Атина реагираха на доклада с едва прикрито ликуване, заявявайки, че това потвърждава, че цената, поискана за спасителния пакет на стойност 110 млрд. евро, е била твърде висока за страна, затънала в огромни дългове и проблеми като укриване на данъци и голяма сива икономика, коментира в."Гардиън".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай