Мурси отхвърли ултиматума на военните

Мурси отхвърли ултиматума на военните  | StandartNews.com

Кайро. Египетският президент Мохамед Мурси отхвърли ултиматума, който отправи египетската армия снощи, информира BBC. Военните дадоха 48 часов срок на враждуващите лагери в държавата да намерят решение на политическата криза. Ако президентът и опозицията не успеят да се вслушат „във волята на хората" и не се разберат, армията ще предложи пътна карта за излизане от ситуацията в страната.

До ултиматума се стигна след като протестиращите щурмуваха централата на Мюсюлманското братство, част от която е и президентът Мурси. При атаката загинаха осем души.

На територията на цялата страна се провеждат многомилионни масови протести, които настояват за оставката на Мохамед Мурси година след като беше избран на поста.

Египетското президентство съобщи oщe, че държавният глава е провел телефонен разговор с лидера на САЩ Барак Обама относно последните развития в Египет, предаде Ройтерс. По време на разговора Мурси отбеляза, че Египет се движи в посока към мирен демократичен преход, се уточнява на официалната страница на президентството в социалната мрежа „Фейсбук".

В същото време стана ясно, че външният министър на Египет Мохамед Камел Амр е подал оставка и вече няма да промени своето решение, съобщава електронното издание „Масрауи". Съобщава се, че министърът е подал своята молба за оставка още в понеделник. „Министърът напусна поста си след като обстановката се изостри при мащабните протести на 30 юни и вече няма да оттегли молбата си при никакви обстоятелства", посочи дипломатически източник.

Междувременно телевизия "Ал Арабия" съобщи, че премиерът Хишам Кандил също е подал оставка. Малко след него са последвали министрите на петрола, на финансите и на планирането. Информацията засега не е потвърдена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай