Москва връща в играта мастодонти от 80-те

Москва връща в играта мастодонти от 80-те | StandartNews.com

Два от най-големите бойни кораби в света - руските "Пьотр Велики" и "Адмирал Нахимов", ще бъдат модернизирани и върнати в активна военна служба, съобщава руската агенция ТАСС. Мастодонтите са проектирани в края на 70-те години на миналия век и днес са технологично остарели, но руската армия планира да ги възроди след основен ремонт.

И двата кораба са атомни ракетоносци от клас "Киров" и са дълги 252 метра. Към момента те са най-големите и най-тежките в света надводни бойни кораби. По-големи от тях са единствено самолетоносачите.

В момента в активна служба е само "Пьотр Велики", а неговият събрат бе изпратен за ремонт през есента на 2015 г. Източници на ТАСС съобщават, че и за този кораб е планиран основен ремонт, като двата гиганта ще получат най-модерно въоръжение. Смята се, че ремонтът на двата кораба ще струва 20 трилиона рубли, или над 250 милиарда евро.

"Адмирал Нахимов" ще е първият от мастодонтите, който ще бъде модернизиран. Очаква се ремонтът да завърши до 2019 г. Според запознати корабът ще може да носи многофункционални ракетни системи с вертикално изстрелване с възможност за използване на противокорабни, противовъздушни ракети и такива от типа земя-земя. Най-пикантните слухове гласят, че на кораба ще бъдат разположени хиперзвукови ракети "Циркон", които би трябвало да са готови през 2020 г.
След завършването на "Адмирал Нахимов" ще дойде ред и на "Пьотр Велики", съобщават руските издания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай