Москва насрочи парламентарни избори в Крим

Москва насрочи парламентарни избори в Крим | StandartNews.com

Москва. Руският президент Владимир Путин във вторник подписа закон, разпореждащ властите на Кримския полуостров да проведат регионални парламентарни избори в средата на септември, съобщи Кремъл.

Постановлението също така нарежда да започне да използва руската рубла от следващата седмица.

Указът постановява изборите да се проведат на 14 септември.

Крим е международно призната автономна република в Украйна, но полуостровът е под контрола на Руската федерация от месец март насам, когато жителите на Крим гласуваха да се присъединят към Русия в спорен референдум, а руските войски нахлуха на украинска територия.

Законът е одобрен от Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) на 21 май. Поправките в закона "За приемането на Република Крим в Русия и образуването в състава на Руската федерация на нови субекти – Република Крим и федерален град Севастопол" са инициирани от президента на Русия Владимир Путин.

Преди се смяташе, че изборите за парламент в Крим и Севастопол ще се проведат във втората неделя на септември 2015 г.

В публикувания на сайта на Съвета на федерацията документ се казва, че не по-късно от месец декември 2014 г. трябва да се проведат и избори за държавен глава на Република Крим и губернатор на Севастопол.

Освен това, промените в закона се отнасят и до употребата на украинска валута на територията на Крим. "До 1 юни 2014 г. на територията на Република Крим и град Севастопол се допуска ползването на националната парична единица на Украйна – гривна – и плащането в парични и непарични форми на гривната", пише в документа.

От първи юни обаче гривната ще има статут на чуждестранна валута. "Плащанията в парични и непарични форми на гривната от 1 юни 2014 г. ще се регулират от установеното руско законодателство по отношение на чуждестранните валути", гласи законът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай