Москва колонизира Луната през 2030 г.

Москва колонизира Луната през 2030 г. | StandartNews.com

Москва. Агенция Роскосмос разработва проект на руската космическа програма за колонизиране на Луната през 2030 г. Русия планира да създаде лунен полигон и база за добив на полезни изкопаеми на Луната, пише в. "Известия", цитиран от ИТАР-ТАСС.

В статия във в. "Росийская газета" миналия месец руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви, че стратегическите задачи на Русия за усвояване на космическото пространство са свързани с разширяване на руското присъствие в околоземната орбита, с колонизацията на Луната, с началото на усвояването на Марс и на други обекти от Слънчевата система.
Сега авторите на проекта за колонизиране на естествения спътник на Земята не изключват привличането на частни инвеститори.

"Луната е първата стъпка по пътя към далечния Космос и може да се използва за перспективен космодрум", смята Иван Мойсеев ръководител на Института за космическа политика на Русия. Според Андрей Йонин, който е член-кореспондент на руската Академия по космонавтика, мащабни проекти като тези за колонизирането на Луната или на Марс едва ли ще бъдат реализирани за държавна сметка.

Авторите на плана твърдят, че Луната е обект, който тепърва ще се усвоява от земната цивилизация. През XXI век може да започне геополитическа надпревара за лунните природни ресурси. Русия също трябва да следва националния си интерес в покоряването на лунната повърхност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай