Москва и Берлин се обвиняват взаимно за намаления газ

Ето къде е турбината, заради която Русия оряза наполовина доставките

Москва и Берлин се обвиняват взаимно за намаления газ | StandartNews.com

Русия още не е получила ремонтираната в Канада турбина за "Северен поток 1", коментира говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Според него има проблем и с още една турбина на газопровода, което увеличава неяснотите около доставките по него.

Преди ден "Газпром" съобщи, че намалява наполовина сегашните обеми - тоест до 33 млн. куб. метра на ден, или 20% от максималния капацитет на "Северен поток 1". Причината е изваждането на още една турбина от компресорната станция "Портовая" за ремонт. Тя също ще трябва да бъде изпратена в Канада.

Допълнителното ограничение ще влезе в сила от 27 юли, но европейските газови пазари реагираха веднага. В края на миналата седмица цената на природния газ на нидерландката борса TTF се търгуваше под 160 евро за мегаватчас, но днес цената на августовските контракти вече е 195 евро за мегаватчас. 

В Москва коментират още, че има проблем с тези турбини и те са свързани с ограниченията и санкциите, които са въведени срещу страната. "Ако ги нямаше тези ограничения, всички ремонтни, гаранционни, сервизни работи и всичко останало щеше да бъде в оперативен ред и нямаше да се стига до такива ситуации", каза Песков пред журналисти в Москва.

Той посочи, че вече ремонтираната турбина все още не е в Русия и допълни, че е добре тя да бъде монтирана "по-скоро рано, отколкото късно".

В момента спорната турбина се намира в Германия и по думите на министъра на икономиката на страната Роберт Хабек има готовност да бъде изпратена в Русия. Но Москва не е дала нужните разрешителни за вноса. "Путин играе коварна игра", сподели Хабек пред DPA. Според него предизвиквайки несигурност с доставките на газ и повишавайки цените, Русия се оптива да разбие единството на ЕС и да намали подкрепата за Украйна.

"Ние ще отговорим на това с единство и конкретни действия", коментира той.

Подготовката на Германия за зимата обаче не изглежда толкова зле - по думите на Хабек преди Енергийния съвет в Брюксел днес (26 юли) 18 от 23-те газохранилища в страната са пълни до 80% от капацитета си. Плановете на страната са до 1 ноември всички газохранилища да бъдат запълнени до 95% от капацитета им. Тогава страната ще може да изкара зимата и без доставки от Русия.

ЕС каза "да" на пестенето на газ. Кои страни ще са пощадени 

Украинският президент Володимир Зеленски също предупреди за газовата война на руския държавен глава в своето обръщение на 25 юли. Русия не изпълнява доставките, които са договорени, и затруднява максимално подготовката за зимата, допълни той. Според него рекетът на Русия ще се засилва всеки месец и решението е засилване на санкциите - максимално ограничаване на търговските отношения с Москва.

За енергийно изнудване от страна на Владимир Путин говори и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя приветства постигнатото по-рано споразумение по плана за действие, свързан с потреблението на газ през следващите месеци. Той беше спешно преработен и все още предвижда намаляване на потреблението с 15%, но вече като колективна цел и отчита много повече национални специфики, става ясно още от изявлението на председателя на ЕК, цитирано от пресцентъра на Брюксел.

Според нея има възможност ЕК да обяви извънредно положение, което ще направи изпълнението на мерките в плана задължително. Това обаче означава и че общността поема ангажимента да защити при спиране на доставките европейците - и домакинствата, и индустрията, пише investor.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай