Мощен удар по Байдън, от кого

Белият дом незабавно осъди този ход

Мощен удар по Байдън, от кого | StandartNews.com

Републиканският председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти, поддавайки се на натиска на твърдата десница в своята партия, даде зелена светлина за разследване на импийчмънта на президента на САЩ Джо Байдън.

"Нареждам на нашата комисия в Камарата на представителите да започне официално разследване за импийчмънт на президента Джо Байдън", заяви Маккарти, твърдейки, че президентът демократ е излъгал американския народ за чуждестранните бизнес сделки на сина си Хънтър.

"Републиканците от Камарата на представителите откриха сериозни и достоверни твърдения за поведението на президента Байдън", заяви Маккарти пред репортери. "Взети заедно, тези твърдения очертават картина на култура на корупция", предаде АФП.

Бизнес сделките в Украйна и Китай на 53-годишния син на Байдън - Хънтър, докато баща му беше вицепрезидент по времето на Барак Обама, бяха постоянна мишена на републиканците.

Хънтър Байдън, възстановяващ се наркозависим, в момента е разследван от специален съветник на Министерството на правосъдието за евентуално укриване на данъци и се очаква до края на този месец да му бъде повдигнато обвинение за нарушаване на закона за огнестрелните оръжия.

Той обаче не е обвинен в престъпления, свързани с чуждестранните му бизнес отношения, и досега не са се появили достоверни доказателства, че президентът е замесен в нещо незаконно.

От месеци Маккарти е подложен на натиск от страна на дясното крило на партията, лоялно към Доналд Тръмп, да започне разследване за импийчмънт на 80-годишния Байдън.

Белият дом незабавно осъди този ход, като го нарече "най-лошата крайна политика".

"Републиканците от Камарата на представителите разследват президента от 9 месеца и не са открили никакви доказателства за нарушения", заяви Иън Самс, говорител на Белия дом по въпросите на надзора и разследванията.

Съгласно Конституцията на САЩ президентът може да бъде подложен на импийчмънт за "държавна измяна, подкуп или други тежки престъпления и нарушения".

Маккарти, който беше принуден да направи компромис с крайнодясната част на партията, за да спечели влиятелния си пост на говорител, заяви, че "обвиненията в злоупотреба с власт, възпрепятстване и корупция" срещу Байдън "изискват по-нататъшно разследване от Камарата на представителите".

Законодателите от Демократическата партия заклеймиха този ход като чисто партийно упражнение, целящо да отмъсти за двойния импийчмънт от контролираната тогава от демократите Камара на бившия президент републиканец Тръмп.

Редица умерени републикански членове на Камарата на представителите и на Сената също изразиха скептицизъм относно започването на разследване за импийчмънт на Байдън, предаде БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай