Понеделник,

Морски костенурки се радват на празни турски плажове

От: Мартина Суботинова -
Морски костенурки се радват на празни турски плажове
A
A
A

Благодарение на празните плажове по време на пандемията, морските костенурки Карета карета, които гнездят на югозападните турски брегове, претърпяха по-малко поражения през тази година. Така рекорден брой новоизлюпени стигнаха до Средиземно море и популацията им беше увеличена, пише Дейли Нюз.

Рехабилитирани с грижите на Центъра за изследвания, спасяване и рехабилитация на морски костенурки (DEKAMER), застрашените костенурки бяха пуснати в естествените си местообитания на световноизвестния плаж Изтузу в провинция Мугла.

Центърът предприема различни мерки за защита по време на сезона на гнездене на костенурките по плажа, включително нощни патрули.

В разговор с Анадолската агенция ръководителят на центъра Якуп Каска каза, че плажът през последните месеци е потънал в тишина на фона на предпазните мерки срещу пандемията от коронавирус.

Каска подчерта, че през годината е имало значително увеличение на местата за гнездене на Карета карета, а броят на ранените костенурки също е намалял.

Най-важната причина за това е ограничаването на човешкото присъствие в морето и по плажовете тази година.

"Тази година нашите плажове и морета са спокойни поради коронавируса. Така има по-малко смъртни случаи и наранявания, отколкото през предишните години. Общо 423 ранени морски костенурки са докарани, главно от брега на Мугла", каза той.

Разположен в близост до Изтузу , едно от най-добрите места за опазване и гнездене на Карета карета в Европа, DEKAMER лекува ранени морски костенурки от 2008 г.

227 от костенурките са пуснати обратно в естествените си местообитания, след като са били лекувани.

"Броят на гнезденето и размножаването се е увеличил през 2020 г. Достигнахме рекордния брой от 757 гнезда на плажа Изтузу", казва Каска.

„Общо 53 018 яйца бяха снесени в тези гнезда, 36 746 от които се излюпиха.“

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички