Момчето си отива

Момчето си отива | StandartNews.com

В понеделник македонският парламент прие оставката на премиера Никола Груевски и правителството му. Това стана само три дни след провала на преговорите с посредничеството на еврокомисаря по разширяване Йоханес Хан. Четиримата политически лидери - премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Груевски, Зоран Заев (СДСМ), Али Ахмети (ДСИ) и Мендух Тачи (ДПА) не постигнаха съгласие миналия петък за провеждането на предсрочни парламентарни избори на 2и април. След провала Груевски обвини Заев, че е против провеждането на вота. Опозицията прие радушно оставката на премиера и обяви, че "македонците са чакали този ден 10".

През всички години, в които Груевски бе в политиката, мненията за него рязко се разграничаваха. Вероятно не е съществувал македонец, за когото личността на вече бившия премиер да е напълно безразлична. В целостта си той бе или силно мразен, или силно обичан. Неговите противници го определят като корумпиран, популист, безмилостен макиавелист и враг на свободните медии. Поддръжниците му обаче вярват, че той е чист като сълза, скромен политик и враг на всички магнати и олигарси.

Роден през 1970 г., Груевски е отгледан в семейство, което не е било нито привилегировано, нито бедно. Баща му правил мебели, а майката му била медицинска сестра. След като се развеждат малкият Никола остава с майка си, а когато е на 4 заминава с нея в Либия като много други македонци тогава. Подобно на всяко друго момче мечтаел да стане лекар, футболист или космонавт.

Семейството на Груевски като цяло почти не говори за политика, с едно изключение. Йордан Мияалков - негов чичо, говори за политика през цялото време. Именно той става и първият вътрешен министър в правителството, което довежда до независимостта на Македония през 1991 г. По-късно Миялков е убит в подозрителна катастрофа в Сърбия. Но дори този инцидент не подтиква Груевски към политическа активност въпреки че тогава той вече е започнал да движи с членове на националистическата партия, чийто лидер е днес, а именно - ВМРО–ДПМНЕ. След завършването на университета, където се увлича от драматичния театър и бокса, влиза в зараждащия се финансов сектор и става един от първите хора, които търгува на фондовата борса в Скопие. През 1996 г. влиза в политиката и става общински съветник в столицата. Две години по-късно става министър без портфейл, отговарящ за търговията, в новото правителство на дясната партия ВМРО-ДПМНЕ с премиер Любчо Георгиевски. На 19 декември 1999 г. е избран за министър на финансите, заема поста до края на мандата на правителството през септември 2002 г.

Същинската му кариера започва, когато през 2006 г. след победата на ВМРО–ДПМНЕ, е избран от Събранието на Република Македония за премиер. На 5 юни 2011 г. печели предсрочните парламентарни избори. Миналата година беляза края на кариерата му като премиер, а Македония бе разтърсена от изостряща се политическа криза. Тя бе започнала още през есента на 2014 година, когато опозицията напусна парламента заради изборните фалшификации от вота по-рано същата година. В края на миналия януари Груевски обвини Заев, че иска насилствено да го свали от власт и че работи за чужди служби. Седмица след това лидерът на СДСМ задейства т.н. "бомби" - огласяване на телефонни записи, в които основни герои бяха Груевски, неговият братовчед и шеф на спецслужбите Сашо Миялков, вътрешният министър Гордана Янкуловска и регионалният Миле Янакиевски. От записите стана ясно, че режимът на Груевски кадрува в съдебната власт, участва в тежки корупционни схеми, контролира медиите и извършва изборни фалшификации. Разкритията разтърсиха страната и обществото. Хиляди македонци излязоха на протести в Скопие и другите градове с искане за оставка на Груевски. На 9 май край Куманово се стигна до въоръжен конфликт, при който загинаха 8 полицаи и 10 въоръжени лица, представени за албанци, искащи да отцепят територии от Македония. Според властите в Скопие "ставало въпрос за най-голямото терористично нападение срещу Република Македония". И въпреки че скоро след това започнаха спешни преговори по отношение на бъдещето на страната, този акт постави точката в управлението на Груевски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай