Молдова предложи Наталия Герман за ген.-секретар на ООН

Молдова предложи Наталия Герман за ген.-секретар на ООН | StandartNews.com

Молдова издигна кандидатурата на бившия министър на външните работи и европейската интеграция Наталия Герман за кандидат за поста генерален секретар на ООН, съобщава ТАСС, цитирани от "Дарик".

Съответното писмо от правителството на източноевропейската страна вчера бе публикувано на сайта на председателя на Общото събрание на ООН Могенс Люкетофт.

"Наталия Герман е забележителен дипломат, чиито лидерски качества и заслуги са признати и в страната, и в чужбина", се казва в писмото, подписано от премиера Павел Филип, с което Молдова предлага кандидатурата на бившия външен министър за генерален секретар на ООН, предаде ТАСС.

Сред главните постижения на Герман, която заемаше поста външен министър от май 2013 г. до 20 януари т.г., той посочва сключването на споразуменията за асоцииране и създаване на зона за свободна търговия с Европейския съюз и въвеждането на визови облекчения за гражданите на страната.

"Тези забележителни постижения поставиха Молдова на пътя на реформите и по-нататъшното развитие на стандарти на демокрация, сигурност, върховенство на закона и модернизация на икономиката", подчертава премиерът.

Представителят на Молдова е шеста в списъка на кандидатите, който включва генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, външните министри на Хърватия Весна Пусич и на Черна гора Игор Лукшич, бившия министър на външните работи на Македония Сърджан Керим и бившия президент на Словения Данило Тюрк.

Пълномощията на Бан Ки Мун, който е на поста от 1 януари 2007 г., изтичат на 31 декември 2016 г. Според устава на ООН административният глава на световната организация се назначава от Общото събрание по препоръка на Съвета за сигурност. Очаква се Съветът за сигурност да започне разглеждането на кандидатурите не по-късно от юли. Дипломатите не изключват възможността за първи път за утвърждаване от Общото събрание да бъдат представени няколко кандидата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай