Молдова с предупреждение: Европа ще плати много висока цена

Говори проевропейска президентка Мая Санду

Молдова с предупреждение: Европа ще плати много висока цена | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин трябва да бъде спрян във войната му в Украйна, в противен случай цяла Европа ще плати много по-висока цена, каза в публикувано вчера интервю молдовската проевропейска президентка Мая Санду, цитирана от Ройтерс.

Санду отдавна осъжда руската инвазия в Украйна и определя Кремъл като най-голямата заплаха за страната ѝ, която е разположена между Украйна и страната членка на Европейския съюз Румъния. Русия обаче обвинява молдовската президентка, че е развалила добрите двустранни отношения и насажда русофобия.

"Трябва да разберете, че Путин няма да спре, ако не бъде спрян", каза Санду пред румънската медийна група "Вердица", предаде БТА.

"И ако не бъде спрян, цената ще бъде много по-висока за всички ни. Украйна е тази, която жертва най-много", каза румънската президентка и добави, че е в интерес на всички, а "не само на Украйна и Молдова", Киев да продължи да получава помощ. Санду обаче не спомена изрично процедурните забавяния на финансирането от страна на САЩ и ЕС.

"Освен това разчитам и вярвам в солидарността на световните демокрации, и се надявам, че Украйна ще продължи да получава цялата помощ, която ѝ е необходима", каза в интервюто молдовската президентка.

По думите ѝ, Молдова помага с каквото може, обучавайки инженери и приютявайки 80 000 украински бежанци, половината от които са деца.

Този месец ЕС взе решение да започне преговори за присъединяване с Молдова и Украйна – дълъг процес, който изисква от страните кандидатки да променят законодателството си и да отговорят на европейските стандарти.

Санду каза тази седмица, че ще се опита да спечели втори мандат на изборите догодина и поиска от парламента, контролиран от депутатите от нейната Партия на действието и солидарността да организира референдум за одобрение на политиката ѝ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай