Четвъртък,

Мнозинството на Макрон виси на косъм

От: СТАНДАРТ -
1730
Мнозинството на Макрон виси на косъм
A
A
A

Парламентарното мнозинство на френския президент Еманюел Макрон виси на косъм. Това показа първият тур на изборите. Коалицията на държавния глава ще има по-малко депутати в следващия парламент.

ВИЖ ОЩЕ: Мнозинството на Макрон виси на косъм

Силно представяне направи голямата лява коалиция, предвождана от Жан-Люк Меланшон.

Лидерът й дори обяви президентската коалиция за победена, но левите не успяха да излязат пред управляващите, като и двете коалиции взимат по около 25% от вота, предаде Нова тв.

Досега във Франция новоизбраният президент винаги е имал парламентарно мнозинство. Ако Макрон стане първият без такова, управлението му ще бъде затруднено.

Един от белезите на вота във Франция е крайно ниската избирателна активност. Тя беше най-слабата от десетилетия - по-малко от 48%. Вторият тур е в неделя.

"Новият народен екологичен и социален съюз е на върха след първия тур. Във втория тур нашите кандидати ще се борят за депутатско място в 500 избирателни района. Така че прогнозите как ще се разпределят депутатите нямат никакъв смисъл. Те само се опитват да поддържат една илюзия. Надявам се, че нашите противници са шокирани. За всички останали е ясно - след първия тур, президентската партия е победена", каза Жан-Люк Меланшон, лидер на лявата коалиция NUPES.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com