Инфарктна вечер във Франция. Печели ли Макрон?

Агенции обявиха първите резултати

Инфарктна вечер във Франция. Печели ли Макрон? | StandartNews.com

Инфарктна вечер във Франция след днешния първи тур на парламентарните избори.

Центристкият алианс на френския президент Еманюел Макрон (Заедно) се очаква да спечели около 25% от гласовете на днешния първи тур на парламентарните избори във Франция, малко по-малко от левицата. Това съобщи тази вечер белгийският вестник "Либр, позовавайки се на два екзитпола, предаде Ройтерс.

Според изданието алиансът от леви партии Нов екологичен и социален народен съюз (НЕСНС) начело с Жан-Люк Меланшон ще постигне между 25,7 и 25.8%, докато крайнодесният "Национален сбор" на Марин льо Пен може да вземе 18,5 до 19,3 на сто.

Десноцентристката партия "Републиканци" ще има между 11,6 и 14,0 процента, твърди вестникът.

"Либр" не посочва кои социологически институти са събрали тези данни, нито дава подробности за тяхната методика, отбеляза Ройтерс.

Други издания се позовават на екзитпола на  четири социологически агенции, които показват, че  „Заедно” на Макрон ще спечели между 225 и 310 места след втория тур на гласуването на 19 юни, а новата лява коалиция ще завърши на второ място с прогнозни 150-220 места.

Не е ясно обаче дали Макрон ще има мнозинство, защото му трябват поне 289 от общо 577-те места в Националното събрание, за да има мнозинство за прокарване на закони по време на втория си петгодишен мандат.

Според „Ипсос” избирателната активност е била рекордно ниска, като 52,8% от регистрираните избиратели не са гласували.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай