Мицотакис разплака гърците. Обещава помощ

Властите в страната ще подпомогнат гражданите по различни начини

Мицотакис разплака гърците. Обещава помощ | StandartNews.com

Гърция трябва да се подготви за "много трудна зима" заради енергийната криза в Европа. Това каза премиерът на страната Кириакос Мицотакис при откриването на международно изложение, съобщава гръцкото издание "Агонас Критис", цитирано от БГНЕС.

„Когато цените на газа се покачат 10 пъти, никое правителство не може да спре подобно увеличение и то неизбежно засяга гражданите. Следователно Гърция ще трябва да се подготви за много трудна зима“, бяха думите на Мицотакис.

Той добави, че властите в страната ще подпомогнат гражданите по различни начини. През декември ще бъдат изплатени по 250 евро на 2,3 милиона души, които принадлежат към уязвими категории от населението. Гръцкото правителство планира да увеличи размера на обезщетенията и пенсиите, ще бъдат въведени стимули за бизнеса, а минималната работна заплата ще се увеличи от 1 май 2023 година.

Още на 30 август Мицотакис прогнозира трудна зима за европейските страни заради нарастващите цени на природния газ. Според него в момента Москва се опитва да използва икономически натиск, за да създаде социални вълнения, както и политическа нестабилност в страните, които се обявиха срещу войната в Украйна. Поради тази причина действията на Русия трябва да се разглеждат като „стратегическа заплаха за ЕС“, коментира Мицотакис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай