Мицотакис отвърна на заканите на Ердоган

Силата на аргументите ни е на наша страна, отсече гръцкият премиер

Мицотакис отвърна на заканите на Ердоган | StandartNews.com

Атина отвърна официално на заплахите на Анкара в тлеещия им спор около островите в Егейско море. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който е на посещение във Франция, коментира предупреждението на турския президент Реджеп Ердоган от преди 10 дни, че "може да дойдем внезапно някоя вечер".

"Тези, които ни казват, че ще дойдат някоя нощ при нас - ще ги очакваме в светлината на деня" - така Мицотакис отговори задочно на Ердоган от Елисейския дворец на пресконференция заедно с френския президент Еманюел Макрон, предаде БНР.

"Моята страна е добре запозната със съседните закани", каза още Мицотакис, като отбеляза, че в разговора с Макрон ще сподели мисли за продължаващите заплахи на Турция в Егейско море и в Източното Средиземноморие.

"Силата на аргументите ни е на наша страна", отсече гръцкият премиер, като подчерта, че Гърция "държи вратите си затворени за предизвикателствата". След като вчера Мицотакис заяви, че е готов за среща с Ердоган, днес той отвори отново вратите на дипломацията, като каза, че "Гърция има не само сили на възпиране, но и сила за сътрудничество".

Острият тон между Анкара и Атина се засили през последните седмици след взаимни обвинения в провокации. Гърция твърди, че Турция системно нарушава въздушното ѝ пространство, а Турция, че Атина разполага войски на острови в Егейско море в нарушение на мирните договори, подписани след Първата и Втората световна война.

Особено остър тон демонстрира преди дни турският президент, който обвини Гърция, че е "окупирала" островите. Ердоган открито заплаши Гърция, като използва историческа препратка и призова Атина да си вземе поука от историята и да не забравя поражението в гръцко-турската война през 1922 г.

А по време на днешното събитие Еманюел Макрон изпрати ясно и звучно послание за подкрепа към суверенитета на Гърция, отбелязва атинският вестник "Катимерини".

След размяна на благодарности за взаимната помощ и подкрепа Мицотакис обобщи отношенията между Гърция и Франция на френски език с думите: "Заедно сме по-силни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай