Министър на Кадафи бе осъден на смърт

Министър на Кадафи бе осъден на смърт | StandartNews.com

Мисрата. Бивши министър от правителството на либисйкия диктатор Муамар Кадафи, Ахмед Ибрахим, беше осъден на смърт в сряда за подбуждане на насилие срещу протестиращите по време на бунта през 2011 г., предаде Би Би Си. Ибрахим е предизвиквал гражданите на Сирт да се бият срещу бунтовниците.

Ибрахим беше признат за виновен за подкопаване на националната сигурност и участие в заговор за убийството на цивилни от съда в Мисрата. За да се изпълни смъртното наказание, присъдата трябва да бъде потвърдена от Върховния съд на Либия, уточни адвокатът Салим Данс. Ако това стане, Ибрахим ще бъде разстрелян; това е първата присъда срещу член на правителството на Кадафи.

Ибрахим е оглавявал няколко министерства, включително това на образованието и на информацията. Той беше заловен от бунтовниците в родния град на Кадафи Сирт, един от последните градове, останали верни на бившия диктатор.

Новите управляващи в Либия имат голямо желание да изправят пред съда членовете на семейството на Кадафи и лоялните му хора, за да покажат на народа, че тези, които са помогнали на диктатора да остане на власт в продължение на 42 години, биват наказани.

Правозащитници обаче се притесняват, че съдебните дела няма да протекат съгласно международните стандарти.

Най-видната личност, застрашена от процес, е синът на бившия лидер Сейф ал Ислам. Наказателният съд в Хага дори издаде решение с искане за неговото предаване на международните органи, които да го съдят за престъпления, извършени по време на бунта през 2011 г.

Либия обаче оспори това искане с мотива, че самата тя планира процес срещу Ал Ислам, а намеса на международния съд се налага само при несправяне на местната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай