Минимум 22-ма загинали при нападението в мола в Найроби

Минимум 22-ма загинали при нападението в мола в Найроби | StandartNews.com

Найроби. Минимум 22-ма души са загинали при въоръженото нападение над търговски център в кенийската столица Найроби, съобщава РИА Новости. Предполага се, че атаката е терористично нападение, обяви вътрешното министерство на страната.

„Вероятно става въпрос за терористична атака", заяви говорителят на кенийското министерство на външните работи, Мутеа Иринго.

Кенийската армия е подкрепила полицията в престрелката с въоръжените мъже, превзели търговски център в Найроби. Мъж от местопроизшествието съобщава за разполагане на войскови елитни части край търговския център. Силите за сигурност обезопасяват сградата и правят всичко възможно за евакуирането на намиращите се вътре търговци и клиенти. Забелязани са и военни хеликоптери в района на инцидента.

"Възможно е извършители на нападението да са терористи, така че ние подхождаме много сериозно към случая", заяви Мутеа Иринго, главен секретар във вътрешното министерство. На въпрос на "Ройтерс" дали чуждестранни сили за сигурност са включени в операцията за неутрализиране на нападателите Иринго отговори, че на този етап това не е е необходимо.

Въоръжените мъже, които нападнаха днес мол в кенийската столица са говорили чужд език, предаде "Франс прес", цитирайки очевидец на нападението.

"Те не говориха на суахили, говорят нещо като албански или сомалийски", посочи свидетел, цитиран от АФП.

По думите на друг очевидец, един от нападателите, които са взели и заложници, е казал, че мюсюлманите могат да станат и да си тръгнат, защото не са те целта". Според очевидци нападателите стреляли на посоки и използвали гранати. По данни на "Скай нюз", това не е било грабеж, а планирано нападение.

Полицията е обкръжила търговския център "Уестгейт мол", посещаван от богати кенийци и чужденци. Първата версия за причината за нападението на началника на столичната полиция Бенсън Кибуе бе, че нападателите се опитали да ограбят магазин в мола.

Един от предполагаемите нападатели на търговския център в Найроби е задържан, съобщава АФП.

„Злоумишленикът е бил ранен в престрелката и задържан", заяви представител на кенийската полиция.

Към момента търговският център е отцепен от полицията, продължава операцията на правоохранителните органи, подкрепени от армията. Нападателите все още държат заложници.

Кенийската полиция потвърди смъртта на 30 души, убити при нападението на тежковъоръжена група мъже срещу търговски център в столицата Найроби, съобщава АФП.

„Броят на жертвите достигна 30 души, това включва загиналите на място и починалите в болница", заяви представител на полицията в Найроби, пожелал анонимност.

Представителят на кенийското министерство на вътрешните работи, Мутеа Иринго, обяви, че е повишена охраната на всички търговски центрове в страната.

„Уверяваме кенийците, че правителството няма да отстъпи при тази война срещу въоръжените престъпници", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай