"Минимални загуби, ако е възможно"

Силите за сигурност ще действат "в нормите на закона", за да разпръснат демонстрациите

"Минимални загуби, ако е възможно" | StandartNews.com

Кайро. Вътрешният министър на Египет Мохамед Ибрахим обеща, че протестите, призоваващи за възстановяването на сваления президент Мохамед Морси ще бъдат разпръснати "скоро", предадоха световните агенции.

Говорейки по време на пресконференция в събота, Мохамед Ибрахим заяви, че силите за сигурност ще действат "в нормите на закона", за да разпръснат демонстрациите "възможно най-скоро".

Той каза, че силите за сигурност ще действат по начин, който гарантира "минимални загуби, ако е възможно".

Ибрахим настоя, че силите за сигурност искат да "предотвратят кръвопролитие," и се позовава на оплаквания, които са били направени от жителите на областите, където преобладават подръжници на Морси.

Той също така отрече полицията да е открила огън, като обвини Мюсюлманското братство в преувеличаване на фактите за политически цели.

Националният съвет за отбрана на страната се срещна късно в събота вечер, за да обсъди състоянието на сигурността.

Противоречиви съобщения се появиха за броя на хората, убити в сблъсъците.

Ахмед Ареф, говорител на Мюсюлманското Братство, каза че 66 души са били убити, още 61 са в "клинична смърт", и още 4500 души са били ранени, 700 от които са били ранени от куршуми.

Министерството на здравеопазването заяви, че броат на жертоивте достига 80 убити до момента, на базата на броя на телата, получени в моргите. 792 души са били ранени при сблъсъците.

"Страната е още по-разделени, отколкото преди, и не показва никакви признаци на разбиране от другата страна", заяви журналист предаващ от Кайро.

Подръжници и противници на Морси организираха масови съперничещи си митинги в цялата страна в петък, като стотици хиляди хора излязоха по улиците.

Няма ясна информация кой е започнал насилието, като всяка от страните обвинява другата за начало на сблъсъците.

"След като министърът на вътрешните работи говори, двете страни решиха, че ще повярват на версии, които искат да вярват, така че в края на деня пълната картина наистина никога няма да излезе наяве", каза кореспондент на а;-Джазира

Ако броят на загиналите  бъде потвърден, това ще бъде най-смъртоносният инцидент след като Морси бе свален от власт от армията преди повече от три седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай