Меркел запазва курса към бежанците (ОБЗОР)

Меркел запазва курса към бежанците (ОБЗОР) | StandartNews.com

Политиката на отворени врати за бежанците на германския канцлер Ангела Меркел ще продължи въпреки загубата на местните избори в 2 провинции в неделя. Това заяви вчера говорител на Християндемократическия съюз (ХДС) след оповестяването на резултатите от вота. ХДС победи само в една от трите провинции, а антимиграционната партия "Алтернатива за Германия" спечели позиции на фона на растящото недоволство срещу мигрантите. Въпреки това Меркел не смята да променя досегашната си политика.

На изборите в неделя ХДС си осигури оставане на власт в източната провинция Саксония-Анхалт, но загуби част от гласовете си от предишните избори. Победата дойде с 29,8% от гласовете, а популистите взеха 24,2%. ХДС завърши втора в Баден-Вюртемберг с 30,3%, победата спечелиха Зелените с 31,1%. "Алтернатива за Германия" привлече 15,1% от гласовете. Управляващата партия остана втора и в Рейнланд-Пфалц с 31,8%, където се надяваше да победи. Вместо това властта запазиха социалдемократите с 36,2%, а популистите спечелиха 15% в провинцията.

След обявяването на резултатите самата Меркел призна, че е имала "труден ден". "Трябва да признаем, че неделя беше труден ден за Християндемократическия съюз. Без съмнение, изминахме дълъг път за справянето с бежанската криза, но още нямаме устойчиво решение. Напълно съм убедена, че имаме нужда от европейско решение, както и че това решение изисква време", каза тя по повод кризата с мигрантите.

Канцлерът обаче излезе с различна позиция по отношение на затварянето на Балканския маршрут, което тя остро критикуваше допреди няколко дни. Германия спечели от затварянето, посочи тя на пресконференция. "По отношение на Балканския маршрут, да, несъмнено Германия в момента печели от факта, че по-малко хора идват и това има общо и със затварянето на гръцко-македонската граница", заяви Меркел. "Никога не съм говорила против националните мерки. Моите коментари са били в полза на граничните проверки, по-доброто регистриране и депортирането", отговори тя на въпроса дали повече национални или европейски мерки трябва да бъдат взети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай