Меркел: Путин ще спазва примирието в Сирия

Меркел: Путин ще спазва примирието в Сирия  | StandartNews.com

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че руският президент Владимир Путин е потвърдил ангажимента на страната си за спиране на огъня в Сирия, започнало миналата седмица, припомня още The Jerusalem Post.

Путин е разговарял с Меркел и още трима лидери от ЕС по телефона - президентът на Франция Франсоа Оланд, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън и премиерът на Италия Матео Ренци.

"Бих искала да кажа още веднъж, че бе потвърден поетият ангажимент от руския президент - да има атаки само срещу ДАЕШ и фронт ал Нусра", това заяви Меркел по време на съвместна пресконференция с Оланд.

Тя визира подкрепения от САЩ и Русия план за прекратяване на враждебните действия в Сирия, изключващи групировките "Ислямска държава" и "Фронт ал Нусра".

В същото време в навечерието на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе в понеделник, Меркел и Оланд демонстрираха единство в изработването на отговор на кризата с бежанците, информира ZFG.

На днешната среща в Париж двамата лидери постигнаха "пълно съгласие" по повод охраната на външните европейски граници – план, който в началото на следващата седмица ще бъде обсъден между представители на 28-те членки на Общността и Турция.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че за първи път от началото на бежанската криза в ЕС се очертава консенсус около стратегията за овладяване на бежанската криза. В писмо до лидерите на 28-те страни членки той е посочил, че за първи път вижда оформянето на консенсус за "глобалната стратегия, която, ако бъде приложена правилно, може да помогне за овладяване на притока от мигранти и за разрешаване на кризата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай