Меркел пристига в Гърция при засилена охрана

Меркел пристига в Гърция при засилена охрана | StandartNews.com

Атина. Ангела Меркел пристига в Гърция днес при засилена охрана. Над 6 000 служители на силите на реда ще бдят за живота и спокойствието на германски канцлер. Сред тях има специални части, снайперисти и подразделения за борба с безредиците, водолази, кораби, един хеликоптер и три линейки.

Нуждата от засиления арсенал доказаха и протестите, които започнаха в понеделник срещу посещението на канцлера. Днес синдикатите също готвят протестни митинги. Заради напрежението обаче властта забрани провеждането на всякакви демонстрации.

Меркел отива в Атина, за да окуражи гърците по пътя им на преодоляване на кризата и най-вече колегите си да продължат с мерките на съкращения. Опитите за преодоляване на дефицита обаче са свързани с редица трудни мерки, които гърците не искат да приемат.

Благодарение на драконовските рестрикции първичният дефицит на Гърция е намалял от 11% от БВП до 2,5% от БВП за две години.

„Това са мерки, които заслужават нашето уважение и ние знаем, че те са постигнати чрез големи саможертви”, каза вчера говорителят на Меркел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай