Меркел: Преместването на 120 000 бежанци не решава проблема

Меркел: Преместването на 120 000 бежанци не решава проблема | StandartNews.com

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че решението за преместването на 120 000 бежанци все още е далече от трайното решение на проблема. „Напълно съм убедена, че това, от което Европа се нуждае, не е избирателно преместване от този вид, а по-скоро продължителен процес на справедливо разпределение сред страните членки", каза Меркел в реч пред Бундестага, като добави, че „първата стъпка е била предприета, но все още сме далече от там, където трябва да бъдем". Тя допълни също, че за да бъде решен, проблемът с бежанците трябва да бъде осъзнат и на глобално равнище. „Колкото по-ясно страните разбират предизвикателствата на национално, европейско и глобално равнище, толкова по-лесно ще се отговори на тях", каза канцлерът.

По нейните думи страните от ЕС са осъзнали мащаба на проблема и са показали единство при решаването му. Имиграционната криза „може да бъде решена само съвместно с нашите трансатлантически партньори – САЩ, Русия и държавите от Близкия и Средния изток", каза още Меркел.

Тя подчерта също необходимостта от стабилизиране на обстановката в държавите, от където идват бежанците. Меркел изтъкна и важността на Анкара при ограничаване на имигрантските потоци към ЕС: „Само заедно с Турция ще можем да защитим своите външни граници".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай