Меркел праща спецекип в САЩ заради шпионския скандал

Меркел праща спецекип в САЩ заради шпионския скандал | StandartNews.com

Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел праща идната седмица представители на германските специални служби в САЩ, за да участват лично в разясняването на скандалното нарушаване на неприкосновеността на личните данни на германските граждани от страна на американските разузнавателни служби. Резултатът от тяхното посещение ще бъде обнародван, съобщи лично Меркел.

"До този момент американската Агенция за национална сигурност не е дала отговори на въпросите, поставени от Германия по скандала със следенето на германски граждани в интернет", уточни тя.

Германският канцлер не обясни обаче детайлно как точно Германия ще убеди Съединените щати да спазват някаква мярка в областта на електронното подслушване и не даде отговор на въпроса на какво точно се дължи голямото недоверие на САЩ към Германия и какво налага американците така масово да шпионират германските граждани, предаде БНР. Ангела Меркел подчерта, че приоритет за нея е защитата на германските граждани, кореспонденцията и неприкосновеността на личния живот, което е важна част от принципите на демократичното свободно общество и навлизането в личното пространство не бива да излиза извън рамките на законността.

От своя страна министърът на вътрешните работи Ханс Петер Фридрих заяви, че германските специални служби не се занимават с шпионаж на американска територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай