Меркел и Щайнбрюк в американски дуел

Съперниците за канцлерството могат да станат партньори след изборите

Меркел и Щайнбрюк в американски дуел | StandartNews.com

На избори всичко се случва, възможни са всякакви изненади. Това обаче не важи толкова за предстоящия в неделя вот за парламент в Германия. Още от старта на предизборната кампания преди месеци бе ясно, че Ангела Меркел пътува безпроблемно към трети канцлерски мандат и че конкурентът й Пеер Щайнбрюк няма шанс. Анкетите показват, че мнозинството германци искат "Мамчето" на нацията, както я наричат галено, да запази поста си. Разликата в подкрепата на германците за ХДС и ГСДП, партиите на Меркел и конкурента й Пеер Щайнбрюк, в навечерието на вота е 14 процента. Преди седмица попътният вятър задуха още по-силно в благоприятната за нея посока. Съюзническият на Меркел Християнсоциален съюз отнесе безапелационно Социалдемократическата партия в големия германски щат Бавария и ще състави самостоятелно правителство.

Интрига в изборите за Бундестаг и дуела Меркел-Щайнбрюк все пак има. Това е дали Свободната демократическа партия-либерали ще премине 5-процентовата граница, за да влезе в парламента, така че да се запази досегашната коалиция. Ако тази партия, която е партньор на партията Меркел ХДС, не успее да премине 5-процентната граница и не влезе в парламента, Меркел ще трябва да формира голяма коалиция със ГСДП на съперника й Щайнбрюк. Двамата вече са били в екип по време на първия канцлерски мандат на Меркел, когато Щайнбрюк бе финансов министър. Неяснотата около бъдещата коалиция, както и това че двамата се познават отблизо, изключи личните нападки между двамата конкуренти. Споровете бяха за решаване на актуалните финансови и икономически проблеми на страната, на ЕС и по-специално на еврозоната. Щайнбрюк критикува Меркел, че политиката й към еврото е провал. Той я вини за трудностите и страданията на хората в Южна Европа, заради наложените им строги икономии за излизане от дълговата криза. Меркел му отвръща, че икономиката на Германия е здрава и че продължава да е "мотор на растежа" в Евросъюза. Различия имат и по подходите за увеличаване на работните места, цените на енергията и др. По повечето въпроси обаче нямат различния. И двамата са за ненамеса на Германия в конфликти без решение на НАТО и ООН. След победата Меркел може да смекчи позицията на Германия по суровите мерки за икономии в потъналите в дългове държави в еврозоната. Защото след изборите канцлерката няма да се опасява от критики, че харчи пари на данъкоплатците за закъсали по своя вина държави.

В сравнение с предишни дуели за канцлерския пост сегашната битка протече доста "американизирано". Медиите обръщаха внимание не толкова на темите в програмите на партиите, колкото на личностите на двамата партийни лидери, на гафовете и откровенията им, на плакатната им агитация и жестовете. Връх бе показаният среден пръст на Щайнбрюк на корицата на "Франкфуртер цайтунг магазин". Меркел пък издигна огромен плакат на строяща се в центъра на Берлин сграда, на който се виждаха само нейните ръце, сключени в ромб и с триъгълник по средата. С това вероятно канцлерката искаше да подчертае своята предприемчивост и работливост.

Момичето на Хелмут Кол

Фаворитката на избирателите за вота на 22 септември Ангела Меркел е първата жена канцлер на Германия и първият канцлер от бившата ГДР след обединението на разделената в миналото страна. Завършилата физика в ГДР млада жена, успява да направи главоломна кариера в политиката под крилото на канцлера Хелмут Кол, заради което бе наречена "Момичето на Кол". През 2000 г. става лидер на консервативната ХДС. Меркел е много предпазлива. Не кара кола, за "да не се случи нещо", твърдят познавачи на характера й. Нейният принцип е да не обещава това, което не може да изпълни. Тя е много прагматична и когато се наложи, се отказва от обявени позиции и принципи. Много е предпазлива. Тя мълчи, наблюдава и след това действа. Сред гафовете й в хода на предизборната кампания е признанието й, че като млада прекалявала със сладко черешово вино. Канцлерката по-добре от Щайнбрюк познава и разбира Източна Европа. Като девойка е печелила конкурс за руски език, който обаче вече е позабравила. Идвала е в България да летува на Черно море, което бе любимо за германците от ГДР място за почивка преди падането на Берлинската стена.

Средният пръст на Пеер Щайнбрюк

Противникът на Меркел, социалдемократът Пеер Щайнбрюк, е нейна пълна противоположност. Той е противоречива личност. Компетентен финансист, блестящ оратор с остър и саркастичен ум и страстен шахматист. За разлика от дясната Меркел, чиито баща е пастор, левият Щайнбрюк произхожда от богат търговски род. След загубата на парламентарните избори през 2009 г. на ГСДП той се оттегли от политиката. Започна да изнася скъпо платени лекции, от които за няколко години събра над 1 милион евро хонорари. Сред един от гафовете му от този период е самохвалството, че пие само скъпи вина. Безспорно обаче най-голямата му издънка е показаният среден пръст на корицата на "Франкфуртер цайтунг магазин". Така лидерът на ГСДП отговори на въпрос на изданието как би коментирал с жест ситуацията. Журналисти предположиха, че Щайнбрюк е искал да каже, че не му пука от неблагоприятната за него и партията му предизборна ситуация.

Сега отново партията го избра за неин кандидат за канцлер, но битката му за този най-висок пост в германската пирамида на властта изглежда е обречена. Ако обаче малката партия на либералите не успее да вкара представители в Бундестага, двамата съперници за канцлерството вероятно ще си подадат ръка за партньорство в бъдеща широка коалиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай