Меркел: Балканските държави трябва да са в ЕС

В интерес на Европейския съюз е да движим процеса напред, заяви канцлерът на Германия

Меркел: Балканските държави трябва да са в ЕС | StandartNews.com

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви в понеделник, че възприема шестте държави от Западните Балкани като бъдещи членове на Европейския съюз по стратегически причини, съобщава "Ройтерс".

"В интерес на Европейския съюз е да движим процеса напред", каза Меркел пред репортери след виртуална конференция на Западните Балкани, намеквайки за влиянието на Русия и Китай в региона, но без да ги назовава. Тя каза, че засиленото регионално сътрудничество, насърчавано от 2014 г., вече е постигнало първоначални успехи, като току-що влязлото в сила споразумение за роуминг.

В конференцията взеха участие правителствените ръководители на Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово, както и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен заяви, че "нашият първи приоритет е да ускорим програмата за разширяване в целия регион и да подкрепим нашите партньори от Западните Балкани в тяхната работа за осъществяване на необходимите реформи за напредване по техния европейски път.

"Във видеоконференцията президентът на Франция Еманюел Макрон "много ясно" заяви своята подкрепа за перспективата шест държави да се присъединят към ЕС, подчерта Меркел.

Отделно Меркел заяви, че Германия ще даде 3 милиона дози за ваксинация срещу COVID-19 на страните от Западните Балкани "възможно най-скоро".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай