Мениджър се хвърлил върху похитителя в Сидни

Мениджър се хвърлил върху похитителя в Сидни | StandartNews.com

Платил с живота си за геройството, заложничка бранила с тялото си бременна приятелка

Австралия е в състояние на тревога след продължила над 16 часа заложническа криза в кафене в Сидни, завършила със смъртта на нападателя и двама от заложниците. При щурма на силите за сигурност са ранени четирима души. Органите на реда не коментират дали загиналите са жертва на кръстосан огън или са убити от похитителя.

Полицията още разследва обстоятелствата, при които при полицейската операция бяха убити и ранени хора. Властите обявиха, че заложническата криза е изолиран акт. Похитителят е 49-годишният ирански гражданин Харон Монис. Той е със статут на бежанец, живеещ от години в предградие на Сидни. Бил е разследван заради куп престъпления. Бил е заподозрян в тежки престъпления, включително съучастничество в убийството на бившата си съпруга и още около 40 сексуални посегателства. Монис е известен както на полицията, така и на водачите на мюсюлмански организации като "дълбоко психически нестабилен човек". Малко преди заложническата криза Ман Харон Монис написал в своя интернет сайт sheikhharon.com, че властите са се опитали да опетнят имиджа му с фалшиви обвинения и се зарече, че няма да спре дейността си срещу подобно подтисничество. Иранецът шиит бе убит при щурма в понеделник.

Австралийски медии съобщиха, че по време на кризата мениджърът на кафенето "Линд" забелязъл, че на терориста му се приспало и се опитал да му отнеме пистолета. Опитът обаче не успял и мениджърът бил застрелян.

Загиналата млада жена, която била адвокатка по професия, платила с живота си, защото с тялото си се опитала да защити бременната си приятелка, с която заедно били в заведението по време на превземането му от терориста.

По време на церемония в катедрала в Сидни архиепископът Антъни Фишър похвали "героизма" на двете жертви сред 17-те заложници, които взе Монис в понеделник. Във вторник на мястото, където в понеделник бяха взети за заложници 17 души в Сидни, бяха положени стотици цветя в памет на двамата загинали заложници. Някои от букетите са придружени от писма за сбогуване с двамата загинали, а други изразяват солидарност към мюсюлманската общност, която след трагедията се опасява от изолация и омраза.

Българка се оказва, че е била съвсем близо до трагедията. Дъщерята на зам.-областен управител на Кърджали Назми Мюмюн - Мюжде Зейнел, била на 200 метра от кафенето. Кърджалийката работи в транснационална компания. Полицейските власти са евакуирали светкавично служителите на офиса. Всички са били откарани по домовете, съобщи сайтът 24rodopi.com.

Междувременно след приключването на инцидента в Сидни нова тревога споходи Австралия. Австралийското МВнР в столицата Канбера бе евакуирано след открит подозрителен пакет в столовата на сградата. Тревогата се оказа фалшива. След кървавата драма в Сидни и инцидента с външно министерство Австралия остана в състояние на тревога и засилени мерки за сигурност. "Нямаше никакво дискриминационно отношение към мюсюлманите по време и след инцидента", категорична е Мюжде Зейнел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай