Мегаскандал! "Модерна" съди "Пфайзер" и "Бионтех"

Новаторската технология беше от решаващо значение за разработването на собствената иРНК ваксина за Covid-19, казват от компанията

Мегаскандал! "Модерна" съди "Пфайзер" и "Бионтех" | StandartNews.com

Американската технологична компания "Модерна" съобщи, че е подала съдебен иск срещу конкурентите си от "Пфайзер" и "Бионтех" за нарушение на патент при разработването на първата ваксина срещу COVID-19, одобрена в Съединените щати.

Исковете са подадени в окръжния съд на САЩ в Масачузетс и в регионалния съд в Дюселдорф, Германия, и поставят началото на сблъсък между водещите производители на ваксините срещу Covid-19, които са ключов инструмент в борбата с болестта.

Американската технологична компания твърди, че "Пфайзер" и "Биотентех" са копирали технология, разработена от нея години преди пандемията.

"Завеждаме тези дела, за да защитим иновативната иРНК технологична платформа, в която сме пионери. Инвестирахме милиарди долари в нейното създаване и я патентовахме през десетилетието, предшестващо пандемията от COVID-19", заяви главният изпълнителен директор на "Модерна" Стефан Бансел.

"Модерна" вярва, че ваксината за Covid-19 на "Пфайзер" и "Байонтек" нарушава патенти на "Модерна", подадени между 2010 и 2016 г., които обхващат основополагащата технология на "Модерна" за иРНК, се казва в изявление на компанията.

"Тази новаторска технология беше от решаващо значение за разработването на собствената иРНК ваксина за Covid-19 на "Модерна", "Спайквакс". "Пфайзер" и "Байонтек" копираха тази технология, без разрешението на "Модерна", за да направят Комирнати", добавя "Модерна".

Американската компания, която е базирана в Кеймбридж, щата Масачузетс, беше новатор в технологията за създаване информационна РНК (mRNA) ваксина, която беше създадена в началото на века. Наличието й позволи безпрецедентната скорост в разработването на ваксината срещу COVID-19.

иРНК ваксините са най-успешните от всички продукти, създадени през последните две години за превенция на коронавирусната инфекция. Те се произвеждат в милиардни дози.

Технологията на иРНК, използвана в инжекциите на "Модерна" и "Пфайзер"-"Байонтек", се различава от тази в традиционните ваксини, които разчитат на инжектиране на отслабени или мъртви форми на вируса, за да може имунната система да го разпознае и да изгради антитела.

иРНК ваксините използват информационна РНК, кодираща един или повече антигена, за да създаде имунитет срещу патогени съдържащи тези антигени. При проникването на тази РНК в клетките на организма, тя се транслира в определен белтък, който предизвиква имунен отговор, т.е. действа като антиген, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай