Медиите в САЩ учудени от оставката на Дянков

Медиите в САЩ учудени от оставката на Дянков | StandartNews.com

Вашингтон. Американските медии посрещнаха с учудване новината за оставката на българския финансов министър Симеон Дянков. 

България присъства обширно в международните хроники в Щатите с коментари, които са изпълнени с положителните качества на Дянков и правят анализ на загубата на избиратели от страна на ГЕРБ, предаде БНР.

Под заглавие „Протести оказват натиск върху българското правителство” "Уол Стрийт Джърнъл" описва подалия оставка финансов министър като фигура, работила в Световната банка и спечелила уважението на финансовите пазари за поемането на болезнени реформи. Изданието припомня, че промените на Дянков са срещнали негативни реакции в България и допълва, че строгите икономически мерки са довели до протести, които са сринали подкрепата за ГЕРБ.

Анализатори, цитирани от "Уол Стрийт Джърнал" смятат, че смяната на технократа Дянков предвещава по-популистки икономически политики преди изборите през юли. В същото време бившият финансов министър получава добра оценка за умелото управление на кризата без да се е наложило да кандидатства за спасителен заем.

"Вашингтон поуст" поставя подаването на оставката в контекста на протестите на хилядите обвинили правителството,  че не е успяло да подобри понижаващия се стандарт на живот.

Испанската ЕФЕ акцентира на причината за масовите вълнения в България - увеличената цена на електроенергията. Агенцията уточнява, че сред ранените има и двама полицаи. 1500 души по улиците на София са чупили прозорци на сградата на парламента, палили са контейнери за боклук и са потрошили четири полицейски коли.

Сблъсъкът е отразен и от руската агенция „Новости", която съобщава за това, че недоволните от цената на тока са издигнали пред парламента лозунги за оставка на правителството. За да разпръсне демонстрантите, полицията е била принудена да използва сила. Руската агенция не пропуска да отбележи и изненадващата оставка на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

България е обхваната от невиждани за последните 16 години многохилядни протести, които вече бяха обявени за „Българската пролет". На фона на нажежаващата се обстановка правителството на Бойко Борисов се паникьосва, а експертите предричат неговата оставка, се казва в анализ на ИТАР-ТАСС за последните събития у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай