Масови партита за 2014-а

Масови партита за 2014-а | StandartNews.com

Дубай влезе в Гинес

Дубай навлезе в 2014-а с най-грандиозното тържество в историята. Новогодишните фойерверки там бяха записани в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямото и продължително пирошоу в света. Навръх 31 декември в луксозния град бяха изстреляни колосалните 450 000 фойерверки, които озариха небето в шестминутен светлинен пир. Залповете се осъществиха от 400 точки, разположени покрай бреговата линия на Дубай, разстоянието между които беше над 100 километра. Създателите на грандиозния спектакъл подгряха публиката със светлинно броене преди настъпването на 2014-а, а адската заря започна 20 минути след полунощ - закъснението бе заради силен вятър. За шоуто са били ангажирани над 200 пиротехници, а градът счупи рекорда по огнени ефекти, поставен през 2012 г. в Кувейт. Кулминацията на магическия спектакъл беше залп, който разцъфна в цветовете на знамето на Обединените арабски емирства във внушителния размер от 225 на 130 метра. Това е и най-голямото изображение на национален флаг в историята на пиротехниката. Шоуто беше предадено наживо по youtube и вече има милиони гледания в сайта за видеосподеляне.

50 000 холандци скочиха в Северно море

Десетки хиляди ентусиасти в Холандия не се уплашиха от мразовитата зима и се включиха в традиционното новогодишно къпане в ледените води на Северно море. Около 15 000 плувци, повечето от които само по шорти и бански костюми, се потопиха във водите на плажа Скевенинген в Хага, а 35 000 други направиха същото на още 125 плажове в страната. Голямото гмуркане е традиция от 1960 г., когато няколко приятели решават да поплуват за свежо начало на Новата година. Оттогава се превръща в ежегодна мода, а плувците получават оранжева заешка шапка и консервна кутия с грахова супа като награда от спонсорите на събитието. Организаторката Естер Окер съобщи, че времето тази година е било сравнително топло - с температура на водата около 7,5 градуса по Целзий и около 8,0 градуса навън.

2,5 милиона с карнавал на Копакабана

С пищно празненство посрещнаха 2014-а в Рио де Жанейро. Около 2,5 милиона души се събраха на прочутия плаж Копакабана. В полунощ небето бе огряно от огромни фойерверки, докато бразилците поднасяха цветя в почит на богинята на морето и плодовитостта Йеманджа.
40 000 туристи наблюдаваха светлинното шоу от борда на десетки круизни лайнери в залива на Рио. А купонът на плажа продължи до сутринта със самба на три сцени.

През това време в Ню Йорк скандалната певица Майли Сайръс бе гвоздеят на програмата на "Таймс скуеър". Русокоската този път спази еротичен ценз и противно на имиджа си избягваше всякакви разсъбличания. Традиционното спускане на кристалната топка на площада ознаменува идването на Новата 2014 г. на Източното крайбрежие на САЩ пред близо 1 милион души.

Около 50 хиляди празнуващи посрещнаха Нова година край Темза в Лондон. Пирошоуто избухна по традиция при огромното виенско колело "Лондонското око", съпроводено от камбанния звън на Биг Бен, който ознаменува настъпването на 2014-а. Британският премиер Дейвид Камерън използва новогодишното си обръщение да призове шотландците да останат в Обединеното кралство. Близо 200 000 посрещнаха Нова година на "Шан-з-Елизе" в Париж - толкова празнуваха с чаши в ръка при Бранденбургската врата в Берлин.

Парти за 6 милиона в Сидни

С шоу за 6 млн. долара посрещнаха Нова година в Сидни. Градът бе един от първите мегаполиси, който влезе в новата година. Градските власти вдигнаха пищно огнено шоу около моста "Харбър Бридж" и операта. За първи път след повече от десет години фойерверките бяха изстрелвани от подножието на операта, като изписваха в небето пожелания за щастие и благоденствие.
328-метровата "Скай Тауър" в Оукланд бе окъпана в дъжд от фойерверки, докато жителите на Нова Зеландия си казваха "наздраве". В столицата Уелингтън обаче властите решиха да заменят шоуто в полунощ със следобеден концерт - предпазлив вариант, заради който си навлякоха куп критики.

Папата: Повече справедливост!

Папа Франциск отправи послание за сила, смелост и надежда в първото си богослужение по случай Световния ден на мира, честван всяка година от католиците по света на 1 януари. "По света има глад и жажда за справедливост, за мир и за Бог. Призовавам за повече солидарност и по-малко насилие по света. Всички ние носим отговорността да работим така, че светът да се превърне в една общност от братя, които се уважават, приемат своите различия и се грижат един за друг", заяви Франциск. "Време е да изтласкаме на преден план силата на нежността, ненасилствената сила на истината и на любовта", добави още религиозният водач. Верен на фамилиарния си стил, който му носи голяма популярност, главата на Римокатолическата църква завърши молитвата си, като поздрави събралата се тълпа с "Добър апетит и щастлива Нова година!".

Астронавти празнуваха 15 пъти

Екипажът на Международната космическа станция (МКС) посрещна Нова година цели 15 пъти. За пръв път при астронавтите Нова година настъпи в 14,50 ч българско време, а за последно годината си отиде вчера в 12,29 ч. Предполагаемата първа наздравица е била вдигната, когато станцията прелита над Нова Зеландия, а последната - над Тихия океан, източно от Австралия. На станцията са космонавтите Олег Новицкий, Евгений Тарелкин, Роман Романенко, астронавтите на НАСА Кевин Форд и Томас Машбърн, както и астронавтът от Канадската космическа агенция Крис Хадфилд. Екипажът е имал за празничната трапеза донесените при последната доставка пресни плодове и зеленчуци, както и консервирана риба, съобщиха от руския Център за управление на полетите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай