Манинг се извини на САЩ за нанесените вреди

Манинг се извини на САЩ за нанесените вреди | StandartNews.com

Форт Мийд. Информаторът на Уикилийкс Брадли Манинг, който миналия месец беше осъден за предаването на огромно количество секретни документи, се извини на заседание на военния трибунал за причинените на американския народ вреди от неговата дейност, предаде АП.

На изслушването във Форт Мийд, Мериленд, 25-годишният Манинг каза, че наивно си е мислел, че "може да промени света към по-добро".

"Съжалявам, че в резултат на действията ми са наранени хората, както и че пострада САЩ. Извинявам се за неочакваните резултати на моите действия. Три години (в затвора) ми послужиха като урок", заяви Маниннг, цитиран от Ройтерс.

По-рано беше съобщено, че военният съд в Мериленд е свалил някои от обвиненията срещу Манинг, съкращавайки по този начин максималния възможен срок затвор за него до 90 години.

Манинг вече е признал за изнасянето на стотици хиляди класифицирани документи докато е бил позициониран в Ирак през 2010-та г., включително и голяма част от двустранните отношения на САЩ с Пакистан. Целта му била да разпали искрата на публичен дебат относно американската външна политика и армията.

В краткото си изказване за пресата, бившият военослужещ сподели, че осъзнава, че е трябвало да работи по-настоятелно за целите си вътре в системата и че тогава си е мислел, че ще помагне на хората, вместо да ги нарани.

От арестуването си през 2010 година, 25-годишният Манинг вече е прекарал над 1100 дни зад решетките. По думите му, той осзъзнава вината си и че трябва да плати съответната цена за това, но се надява, че някой ден ще се запише в университет и ще има здрава връзка със сестра си и семейството си.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай