Малайзийският самолет летял 7 часа след изчезването си

Малайзийският самолет летял 7 часа след изчезването си | StandartNews.com

Куала Лумпур. Издирваният малайзийски самолет вероятно е бил отклонен умишлено и не е изчезнал при инцидент, съобщи малайзийският премиер Наджиб Разак. По данни на разследващите някой на борда нарочно е изключил комуникациите и проследяващите системи, обърнал е курса на самолета и след това той е продължил полета си 7 часа след „изчезването си", съобщи Ройтерс.

 

Издирването на останки по редовното трасе на самолета е прекратено, съобщи още Разак.

 

„Въпреки твърдения в медиите, че самолетът е бил отвлечен, искам да кажа ясно, че все още разследването върви по всички вероятни причини за отклоняването му", подчерта той.

 

Полицията в Малайзия претърсва дома на главния пилот на Боинга.

 

Възможно е машината да е била отклонена от курса от някой от пилотите или друг човек на борда, който обаче е имал добри познания за управлението и навигацията на голям транспортен самолет. По последни данни комуникацията между него и сателитите е прекъсната седем часа след изчезването му от цивилните радари по-малко от час след излитането.

 

Данните от сателитите са потвърдили, че засечения по-късно от военен радар неидентифициран обект край западния бряг на Малайзия е именно полет MH370.

 

„До момента, в който той напуска обхвата на военния радар, ясно се вижда, че действията са последователни и нарочни, извършвани от някого на борда", каза още на извънредната пресконференция малайзийският премиер.

 

Анализът на сателитните данни показва, че самолетът след това е продължил по един от два въздушни коридора: на север край Тайланд към Казахстан и Туркменистан или южен от Индонезия към южната част на Индийския океан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай