Макрон звънна на Зеленски, зададе му важен въпрос

Разговорът е продължил около час и тридесет минути

Макрон звънна на Зеленски, зададе му важен въпрос | StandartNews.com

Президентът на Франция Еманюел Макрон разговаря по телефона с украинския си колега Володимир Зеленски, съобщава Франс прес, като се позовава на Елисейския дворец. Това е първи телефонен разговор между Макрон и Зеленски от юни насам, когато двамата се видяха лично в Киев. Тогава френският държавен глава беше в украинската столица заедно с лидерите на Германия, Италия и Румъния.

Днешният разговор на Макрон със Зеленски е продължил около час и тридесет минути. Той се проведе в момент, в който от Одеса потегли първи кораб, натоварен с украинско зърно. Макрон е приветствал подновяването на износа на зърно от пристанището в Одеса, допълва Франс прес.

По време на разговора Макрон е потвърдил отново подкрепата на Франция за украинския народ и неговата съпротива. Той е изразил пред Зеленски решимостта си да направи така, че да не останат ненаказани военните престъпления, които се увеличават в Украйна.

Той е разпитал Зеленски какви са военните, хуманитарните и икономическите нужди на страната му. Макрон е изразил желание Франция да окаже макроикономическа краткосрочна подкрепа на Украйна, без да навлиза в детайли.

Радио „Юроп 1” допълва, че Макрон е говорил със Зеленски, въпреки че е в триседмична ваканция в държавната резиденция „Форт Брегансон”.

Същевременно в. „Паризиен” съобщава, че Франция ще дари на Украйна мобилна лаборатория за ДНК анализ, за да позволи на украинските власти да разследва военни престъпления, по-специално масовото убийство в Оленовка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай