Макрон с голяма новина за АЕЦ Запорожие

И днес въздушна тревога беше обявена в цяла Украйна

Макрон с голяма новина за АЕЦ Запорожие | StandartNews.com

Голяма новина от Еманюел Макрон за АЕЦ Запорожие. Френският президент обяви, че е постигнато споразумение за премахване на тежките оръжия от атомната електроцентрала, като в момента се водят разговори относно конкретните условия. В началото на войната тя бе обявена от руския президент за част от Руската федерация.

Междувременно близо 70 държави обещаха на донорска конференция в Париж един милиард евро безвъзмездна помощ за украинските домакинства да преживеят зимата след руските атаки срещу цивилната инфраструктура, съобщи БНР. Същевременно и днес въздушна тревога беше обявена в цяла Украйна. Бойните действия остават концентрирани в Донецка област, а в Беларус започна проверка на военните части по южната граница на страната.

Заради тежките боеве в Донецка област през последните седмици е трудно да се прецени кои части са под контрола на Русия или Украйна. Украинското върховно командване съобщи днес, че армията е отблъснала руските сили на 10 места в региона.

Британското министерство на отбраната каза, че Русия вероятно планира настъпление в дълбочина в Донецка област, но изрази съмнение, че тази операция ще успее.

След въздушната тревога на територията на цяла Украйна не беше съобщено за изстреляни руски ракети. Украинските медии преполагат, че системата за ранно предупреждение е била задействана от изтребители МиГ, излетели от руския град Рязан, близо до границата с Украйна, които са се отправили в посока Беларус.

Там днес изненадващо беше обявена инспекция на военните части и повишена бойна готовност в южната част на страната, която граничи с Украйна. Във видео, публикувано от Министерството на отбраната в Минск, държавният секретар на Съвета за сигурност Александър Волфович, обясни, че инспекцията обхваща всички оперативни командвания на армията, но първоначално единици, които първи ще реагират на всяка ескалация в или по границата на Беларус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай