Макрон с 3 условия към Зеленски

Ще предостави ли Франция изтребители Ф-16 на Украйна

Макрон с 3 условия към Зеленски | StandartNews.com

Съединените щати няма да предоставят изтребители Ф-16 на Украйна, заяви президентът Джо Байдън. Германия вече категорично отхвърли тази идея. А френският президент Еманюел Макрон постави три условия за вземането на подобно решение.

"По подразбиране, нищо не е изключено, но ние правим оценка на базата на три критерия. Първият - да е отправено искане с посочени срокове за обучение и доставки за украинската армия. Затова миналата седмица разговарях повече от час и половина с президента Зеленски. Вторият критерий е да няма ескалация - оборудването, което предоставя, да не поразява руска територия, а да помага на Украйна да оказва съпротива срещу Русия. И третият критерий е да не бъдат отслабени способностите на френската армия да защитава собствената си земя и хора", заяви Еманюел Макрон, предаде БНТ.

Тежките сражения продължават. Най-сложна остава ситуацията в района на Бахмут. Според Москва украинците са изоставили и първата отбранителна линия в Запорожка област. Киев не потвърждава подобна информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай